Els Mossos d'Esquadra desplegaran 749 agents i faran 476 controls de trànsit aquest cap de setmana, dos dies abans de la revetlla de Sant Joan i quan tot Catalunya estarà ja en la fase 3 de la desescalada, que elimina les restriccions de desplaçaments entre regions sanitàries. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT), en previsió de l'increment de mobilitat que hi haurà s’habilitaran mesures especials de circulació tant en l’operació sortida com al retorn del cap de setmana. Per exemple, s’instal·laran carrils addicionals a l’AP-7 entre Sant Celoni i la Roca del Vallès i a la C-32 entre Gavà i l’Hospitalet de Llobregat. A més, el carril bus-VAO de la C-58 estarà obert a tots els vehicles.
Trànsit ha demanat extremar la precaució en la conducció, sobretot aquest cap de setmana, el primer amb mobilitat no restringida a tot Catalunya des de l’inici de la situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia del coronavirus. A partir d'aquest dijous, un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), tot Catalunya estarà a la fase 3 de la desescalada (els territoris de Lleida i de la regió sanitària metropolitana de Barcelona avancen de fase) i, per tant, ja no hi haurà restriccions en els desplaçaments viaris per tot el territori català.
Des de l'SCT s'espera que aquesta nova situació tingui impacte sobretot en la mobilitat d’oci, ja que és la que fins ara tenia més restriccions. En aquest sentit, a partir d’avui es podrà anar a les segones residències i a les destinacions turístiques del país sense cap limitació de mobilitat.
Nous canvis als radars de les carreteres i a les sancions per consultar el mòbil
A partir del pròxim dilluns 22 de juny, un cop hagi finalitzat l'estat d'alarma, les carreteres espanyoles es tornaran a omplir de trànsit. La precaució, si és possible, ha de ser major després d'aquest període de confinament a causa del fet que moltes persones hauran perdut la pràctica després de més de tres mesos amb els vehicles pràcticament immobilitzats.
Durant aquest temps, els accidents de trànsit han disminuït substancialment. No obstant això, es preveu que les xifres tornin a augmentar amb el començament de la 'nova normalitat' i l'autorització de la lliure circulació. Molts conductors començaran a realitzar desplaçaments llargs i intercomunitaris que comporten un risc elevat d'accidents.
Per aquest motiu, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha elaborat un pla per als pròxims mesos. Aquest comportarà la modificació de la Llei de Trànsit per endurir algunes sancions i augmentar els controls de velocitat. Darrere de la majoria dels accidents estan l'excés de velocitat i les distraccions al voltant, sent l'ús del telèfon mòbil la més comuna. D'aquesta manera, la DGT ha creat una bateria de noves mesures per combatre els accidents en carretera.
Canvi dels radars a la carretera
Si ets dels que espera a arribar al radar per reduir la velocitat i evitar així una possible sanció has de saber que la tàctica ja no funcionarà. La DGT, conscient d'aquest comportament habitual, ha decidit reemplaçar molts dels radars fixos per radars de tram per caçar als que frenen en l'últim moment.
Coneixes el marge de tolerància dels radars?
A quina velocitat denuncien a cada tipus de carretera? #RecuerdaElSietehttps://t.co/JAXIdCvWaU ... ... pic.twitter.com/Y9aXrzD4qp- Guàrdia Civil (@guardiacivil) March 5, 2020
A més, la vigilància s'intensificarà pel que fa a l'excés de velocitat i les conductes inapropiades al volant. Els radars són tan sols una petita part del control a què estarem sotmesos a les carreteres. Més de 200 càmeres d'alta definició vigilaran la nostra conducta al volant i s'intensificaran els controls aeris a través dels drones.
Major sanció per l'ús del mòbil al volant
L'augment de la vigilància a la carretera permetrà caçar aquelles conductes inapropiades al volant, com pot ser l'ús del mòbil. L'any passat, la distracció amb el telèfon va causar el 20% dels morts en accidents de trànsit, segons un estudi elaborat per la Fundació Línia Directa en col·laboració amb l'Institut de Trànsit i Seguretat Viària (INTRAS) de la Universitat de València.
Per aquesta raó, la DGT ha decidit augmentar la sanció a aquesta infracció. Ara, una mirada al telèfon costarà sis punts del carnet i no tres com fins al moment. Una altra de les novetats serà l'augment de la senyalització amb cartells dels 100 trams més perillosos per als motoristes, un dels col·lectius més vulnerables. L'estiu passat es va registrar la xifra més baixa de morts des que hi ha dades, 220 persones, i s'espera que aquest any disminueixi encara més.