Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels Mossos d'Esquadra en un dispositiu a Catalunya

Els Mossos prenen una decisió amb la guerra entre Rússia i Ucraïna

Els Mossos reforcen el patrullatge als municipis amb més persones d'Ucraïna i Rússia i la protecció dels consolats | També incrementen la vigilància en matèria de ciberseguretat

Rússia ha obert la veda. La decisió del Kremlin d'atacar Ucraïna és una autèntica bomba de rellotgeria i les conseqüències poden ser fatals. Sabent-ho, els Mossos d'Esquadra han reforçat la protecció dels consolats d'Ucraïna i Rússia i han reforçat el patrullatge als municipis amb una presència més important de persones d'aquests dos països. 

En general, també s'ha reforçat la capacitat del cos en matèria d'ordre públic i s'està fent un seguiment de les diferents mobilitzacions que hi ha convocades arreu del país. Els Mossos han incrementat la vigilància en matèria de ciberseguretat i també en infraestructures de transport de companyies aèries afectades. 

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presidit aquest divendres el Gabinet de Coordinació Antiterrorista per analitzar la resposta dels Mossos a la guerra d'Ucraïna.

Els Mossos, preparats per respondre a Catalunya

Elena ha posat en valor «l’excel·lència, la rigorositat i la rapidesa d’actuació per part dels Mossos» per respondre a l'esclat del conflicte bèl·lic, «amb l’objectiu de garantir la seguretat de la ciutadania».

En aquest sentit, la Comissaria General d’Informació ha presentat una valoració de riscos i amenaces que aquest conflicte pot tenir en relació amb Catalunya. El comissari Sallent, per la seva banda, ha exposat les línies d’actuació i les accions operatives dels Mossos.

Pla general d'un cotxe dels Mossos d'Esquadra davant l'edifici del 112
Els Mossos dibuixen un dispositiu especial. | ACN

D’altra banda, des de dijous es va activar l’Àrea de Mediació del cos, que està mantenint contactes amb els col·lectius susceptibles de mobilitzar-se, i l’Àrea de Cooperació Internacional va iniciar contactes amb els consolats implicats. 

Així mateix, el cos ha mantingut un contacte directe amb el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert per obtenir qualsevol informació rellevant que pugui afectar la seguretat.

Un control de ciberatacs

Pel que fa als riscos potencials, dijous es va demanar a la Comissaria General d’Informació un informe d’avaluació de riscos, una identificació de punts d’interès policial relacionats amb el conflicte bèl·lic i un seguiment a les xarxes de notícies falses o amb voluntat de desinformació.

En termes de ciberseguretat, amb l’objectiu de preveure i evitar possibles atacs cibernètics, es va establir una línia de comunicació i de col·laboració directa entre l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i el cos de Mossos d’Esquadra mitjançant la Divisió de Sistemes d’Informació Policial.

En la reunió, que ha tingut lloc al Complex Central dels Mossos a Sabadell, també hi han participat el secretari general d’Interior, Oriol Amorós; el director general de la Policia, Pere Ferrer; el comissari en cap del cos, Josep Maria Estela; el comissari de la Prefectura, Eduard Sallent; la intendenta de la Prefectura, Rosa Bosch, i la portaveu del cos, Montserrat Escudé.