El motiu pel qual es deixaran de vendre les mascaretes KN95 a partir d'octubre

Moltes empreses estan realitzant descomptes per vendre l'estoc

Imatge d'una mascareta KN95
A partir del mes d'octubre ja no es podran comprar ni vendre   | ACN

Les famoses mascaretes KN95, que es van proporcionar a la població madrilenya i que s'han arribat a comercialitzar fins i tot amb un preu superior als tres euros, es deixaran de vendre en els pròxims dies. Es cancel·la la seva venda per un motiu molt clar: no tenen la marca de Conformitat Europea, és a dir, aquest tipus de material de protecció mai va comptar amb una homologació europea.

Si aquesta mascareta s'ha estat venent fins ara és per l'escassetat de mascaretes en els primers mesos de la pandèmia, el Ministeri d'Indústria, Comerç, i Turisme va dictar el passat 23 d'abril una resolució on s'autoritzava la seva comercialització de manera «temporal».

Concretament, aquella ordre ministerial estipulava el següent: «Autorització temporal, d'acord l'apartat 7 de la Recomanació (UE) 2020/401, per la comercialització d'Equips de Protecció Individual que garanteixin un nivell adequat de salut i seguretat de conformitat amb els requisits essencials establerts en el Reglament (UE) 2016/425, tot i que els procediments d'avaluació de la conformitat, inclosa la col·locació de la marca CE, no s'han efectuat completament segons les normes harmonitzades».

 

S'acaba la compra i venda de mascaretes KN95

Aquesta autorització temporal finalitza el 30 de setembre. Per tant, a partir d'aquesta data només es podran vendre les mascaretes que tinguin la marca de Conformitat Europea (CE). Un compte enrere que ha portat a moltes empreses a realitzar descomptes per donar sortida a l'estoc que hi ha als magatzems.

Les KN95 són unes mascaretes de protecció individual amb un nivell de protecció equivalent, que no igual, al de les mascaretes FFP2 (protegeixen a qui les porta i a la resta). Així ho aclareix l'Associació d'Empreses d'Equips de Protecció Individual (ASEPAL), qui assenyala que des de març, quan va començar a registrar-se l'escassetat de determinats EPI, els governs dels països occidentals van articular procediments per poder aprovisionar a la població i, sobretot, als sanitaris d'equips.

Entre els models autoritzats, es trobaven les KN95 que, no obstant això, no estan classificades com EPI i no porten la marca CE. El govern espanyol segueix recomanant per a l'ús de la població les mascaretes higièniques (reutilitzables o no) i preferiblement les quirúrgiques.


Comentaris

envia el comentari