Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mòbil

Per què hauríem de deixar d'utilitzar el mòbil al lavabo?

Els telèfons mòbils són més bruts que les tasses dels vàters

El portem amb nosaltres a tot arreu (al llit, a la cuina, al lavabo) i és el primer que molts veiem tan bon punt com obrim els ulls. Més del 90% dels humans tenim o fem ús d’un telèfon mòbil diàriament, i ens costa imaginar com seria la vida sense ells.

Les preocupacions sanitàries sobre l'ús dels telèfons acostumen a centrar-se en les distraccions que causen mentre es condueix, els possibles efectes de l'exposició a radiofreqüències o que addictius poden arribar a ser. I tot i que el risc d'infecció microbiana a través del telèfon es té molt menys en compte, és molt real.

Una enquesta de 2019 va descobrir que, al Regne Unit, la majoria de la gent fa servir el seu telèfon a l'excusat. De manera que no sorprèn que alguns estudis recents hagin descobert que els nostres telèfons mòbils són més bruts que els mateixos seients dels vàters.

A sobre, li donem els nostres telèfons als nens (que no destaquen precisament per la seva higiene) perquè juguin amb ells. També mengem mentre els utilitzem i els recolzem a tota mena de superfícies, moltes d'elles brutes. Tot això pot transferir microbis al telèfon, juntament amb dipòsits de menjar que aquests microbis poden ingerir.

Es calcula que la gent toca centenars si no milers de vegades al dia el seu telèfon. I mentre que molts de nosaltres ens rentem les mans amb regularitat després de, per exemple, anar al bany, cuinar, netejar o treballar al jardí, és molt menys probable que considerem la possibilitat de rentar-nos les mans després de tocar els nostres telèfons.

Tenint en compte com de fastigosos i plens de gèrmens que poden estar els telèfons, potser és hora de començar a pensar més en la higiene del mòbil.

 

Mòbils plens de gèrmens, bacteris i virus

Les mans recullen bacteris i virus tot el temps i són reconegudes com a via per contraure infeccions. El mateix passa amb els telèfons que toquem. Diversos estudis realitzats sobre la colonització microbiològica dels telèfons mòbils demostren que poden estar contaminats amb molts tipus diferents de bacteris potencialment patògens.

Entre ells es troben l'E. coli, que provoca diarrea (i que, per cert, procedeix de la caca humana). També l’Estafilococ, que infecta la pell; així com els Actinobacteris, que poden causar tuberculosi i diftèria; el Citrobàcter, que pot provocar doloroses infeccions urinàries; i l’Enterococ, conegut per causar meningitis. De la mateixa manera, s'ha trobat Klebsiel·la, Micrococcus, Proteus, Pseudomones i Estreptococs als telèfons, i tots poden tenir efectes igualment desagradables pels éssers humans.

Les recerques recents han descobert que molts dels patògens dels telèfons acostumen a ser resistents als antibiòtics, fet que implica que no puguin tractar-se amb medicaments convencionals. Això resulta preocupant, ja que els bacteris esmentats poden causar infeccions cutànies, intestinals i respiratòries potencialment mortals.

Fins i tot si es neteja el telèfon amb tovalloletes antibacterianes o alcohol, els microorganismes poden tornar a colonitzar-lo, motiu pel qual la desinfecció ha de ser un procés regular.

Imatge d'una persona esmorzant i revisant el telèfon mòbil
És important netejar el telèfon de manera segura i regular. | Getty Images

Els telèfons contenen plàstic que pot contenir i transmetre virus. Alguns, entre ells el virus del refredat comú, poden sobreviure en superfícies de plàstic dur fins a una setmana. Altres virus, com el causant de la Covid-19, el rotavirus (un germen estomacal molt infecciós que acostuma a afectar nadons i nens petits), la grip (infeccions respiratòries) i el norovirus (infeccions intestinals greus) poden persistir de manera infecciosa durant diversos dies.

De fet, des de l'inici de la pandèmia de Covid-19, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA han introduït directrius per a la neteja i desinfecció dels telèfons mòbils. Juntament amb les manilles de les portes, els caixers automàtics i els botons dels ascensors, es consideren reservoris d'infecció.

En particular, s'ha expressat preocupació pel paper que poden exercir els telèfons mòbils en la propagació de microbis infecciosos en entorns hospitalaris i sanitaris, així com en escoles.

Instruccions per a netejar el telèfon

És evident que hauríem de començar a netejar el nostre telèfon amb regularitat. De fet, la Comissió Federal de Comunicacions dels EUA recomana higienitzar diàriament el telèfon i altres dispositius, entre altres coses perquè encara estem dins d'una pandèmia activa de Covid-19 i el virus pot sobreviure diversos dies sobre superfícies de plàstic dur.

El millor és utilitzar tovalloletes o esprais a base d'alcohol. Han de contenir almenys un 70% d'alcohol per desinfectar les carcasses dels telèfons i les pantalles tàctils, i cal aplicar-les cada dia si és possible.

No polvoritzi els desinfectants directament sobre el telèfon i mantingui els líquids allunyats dels punts de connexió o altres obertures del dispositiu. Eviti totalment l'ús de lleixiu o netejadors abrasius. I renti's bé les mans quan acabi de netejar.

Pensar en com manipulem el telèfon també ens ajudarà a evitar que s'ompli de gèrmens. Quan no estigui a casa, guardi’l a la butxaca o a la bossa i usi una llista de paper d'un sol ús amb les tasques pendents, en lloc de consultar constantment el telèfon. Quan el toqui, faci-ho amb les mans netes, rentades amb aigua i sabó o desinfectades amb un desinfectant de mans a base d'alcohol.

Acostumi's a guardar el telèfon quan no l'utilitzi i a desinfectar-lo o rentar-se les mans. També pot desinfectar de tant en tant el carregador del cel·lular quan el netegi.


 

Aquesta notícia és una traducció de l’article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.