Aquest mes de gener s’han complert 75 anys des que el municipi de Sant Vicenç de Calders va ser annexionat al Vendrell. Més de set dècades durant les quals l’antic terme municipal de Sant Vicenç ha canviat molt, amb l’expansió dels nuclis de Coma-ruga, el Francàs o els Masos, entre altres. Això ha fet que de les 350 persones que hi vivien l’any 1946, s’hagi passat a les més de 5.700 que figuraven a les dades de l’any 2018.
Un creixement urbanístic i demogràfic —del qual només n’ha quedat fora, paradoxalment, l’antic poble de Sant Vicenç— que ha vingut acompanyat en molts casos d’un sentiment de greuge cap a l’Ajuntament del Vendrell. Tot plegat ha desembocat en la creació de l’Associació per a la recuperació de l’antic municipi i demarcació territorial del poble de Sant Vicenç de Calders, que té l’objectiu de revertir l’annexió feta el 1946. Tenen una data límit, ja que passats cent anys de l'annexió, aquesta ja no es pot revertir.
Sensació d’abandonament
«En alguns nuclis com Coma-ruga o el Francàs tenim una sensació d’abandonament evident per part de l’Ajuntament del Vendrell, que ens porta a pensar que ja és hora que gestionem des d’aquí tot el que generem», explica a TarragonaDigital Josep Pérez —més conegut com ‘Joe’—, tresorer de l’associació. El 2016, diferents associacions de veïns de Coma-ruga i el Francàs van posar sobre la taula la recuperació de l’antic municipi de Sant Vicenç, ja que consideraven que patien una discriminació en el manteniment de l’espai públic i els serveis municipals.
Una de les associacions que més es va implicar en la iniciativa va ser l’Associació de Residents i Propietaris de Coma-ruga (1958), que va avalar la segregació en una assemblea celebrada l’agost del 2016. Marta Tobella, actual presidenta d’aquesta associació, apunta que la iniciativa «va quedar aturada perquè en el seu moment no ens vam posar d’acord les diferents associacions», però que en cap cas va quedar «descartada».
Viabilitat econòmica i un 51% de firmes
De fet, a finals d’aquell 2016 va néixer l’associació per a la recuperació de l’antic terme, de la qual també en forma part Tobella. El primer que van fer va ser mantenir una reunió amb el Departament de Territori de la Generalitat per preguntar quins passos eren necessaris per dur a terme la iniciativa. «Ens van dir que calia reunir un 51% de signatures dels censats a la zona, així com una memòria històrica i un informe de viabilitat econòmica del nou municipi», apunta Josep Pérez.
Tant la memòria històrica com l’informe de viabilitat estan fets, i ara manca la recollida de signatures, un pas que s’ha hagut d’ajornar per la pandèmia del coronavirus. Quan arribi el bon temps, tenen intenció de començar-la. Pel que fa a la viabilitat econòmica del municipi, Pérez assegura que està certificada. «Tenim serveis com escoles i metges i es genera molta riquesa econòmica al nostre territori, que ocupa un 40% de tot el terme del Vendrell», assevera. Si s’aconseguís aquest 51% de signatures, la segregació s’hauria d’aprovar al Parlament primer i després necessitaria l’aval del Tribunal Suprem.
Més de 5.700 veïns
Actualment, als nuclis que hi ha al que era l’antic municipi de Sant Vicenç de Calders hi viuen prop de 5.700 habitants. La majoria ho fan a Coma-ruga (2.500), els Masos (1.700) i el Francàs (800). La resta es reparteixen entre Torreblanca, Mas Astor, Mas Borràs, el Barri Ferroviari i el poble de Sant Vicenç de Calders, on actualment hi ha uns 160 veïns.
Curiosament, des de l’antic poble que dona nom al terme es desmarquen d’aquest moviment impulsat des de les platges. El president de l’associació de veïns del poble, Josep Güell, remarca que aquesta és una iniciativa que es fa «per interessos diferents» dels que poden tenir ells, i afegeix que, en un nou municipi, el poble de Sant Vicenç «seguiria sent el peix petit».
Per la seva banda, l’historiador Josep Borrut, veí del nucli, creu que «el nou terme municipal seria igual de complicat de gestionar que ara ho és pel Vendrell, perquè hi ha molts nuclis disseminats». Ambdós remarquen que actualment a Sant Vicenç de Calders no hi ha grans mancances i tenen els serveis ben coberts.
L’alcalde creu que es perdrien «competències»
Des de l’Ajuntament del Vendrell, l’alcalde, Kenneth Martínez, ha mostrat el seu «respecte absolut davant la voluntat dels veïns de tots els nuclis», apuntant que les fronteres «no són inamovibles i varien al llarg del temps». El batlle creu, però, que hi ha «més possibilitats en municipis que tenen més competències» i ha remarcat que els que són petits veuen la seva «autonomia limitada» en aspectes com, per exemple, la policia local. «Nosaltres creiem que les administracions han de ser eficients i subdividir els municipis no sembla que hagi de redundar en una millor eficàcia, sinó que pot crear més inconvenients pels veïns», ha conclòs Martínez.