Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb el logotip de Movistar, una exclamació i un telèfon mòbil en una mà

Salten les alarmes a Movistar per l'estafa que apunta directament els seus clients

Des de la companyia telefònica han llançat una advertència per evitar caure a la trampa dels ciberdelinqüents

Preocupació entre els clients de Movistar per una nova modalitat d'estafa telefònica que ha posat el focus en ells. Naturalment, els delinqüents no apunten només a Movistar, sinó també a moltes altres companyies.

Tot i això, sí que sembla que els clients d'aquesta gran operadora està al punt de mira dels estafadors. L'estafa de què parlem es coneix com la tècnica de la 'doble trucada'. Els estafadors la utilitzen per guanyar-se la confiança de les possibles víctimes i així obtenir informació personal o financera.

Alerten de l'estafa de la doble trucada: preocupació a Movistar

L'estafa de la doble trucada és una estafa telefònica que es realitza en dues fases. A la primera trucada, l'estafador es fa passar per un empleat de Movistar o una altra companyia de telecomunicacions.

Muntatge amb trucada a telèfon i cercle vermell amb teleoperadora
Els estafadors fan dues trucades per enganyar les víctimes | PixaBay, Getty Images Pro

Durant aquesta, l'estafador informa la víctima que el seu compte ha estat compromès o que hi ha un problema amb la línia telefònica. La intenció és generar preocupació i urgència a la víctima.

Després arriba la segona trucada, que acostuma a ser poc després de la primera. Un altre estafador es fa passar per un agent de seguretat o un representant del banc.

Aquest segon estafador confirma la informació proporcionada a la primera trucada i demana dades personals o financeres per "resoldre" el problema. D'aquesta manera, els estafadors aconsegueixen obtenir informació sensible que poden fer servir per cometre fraus.

Com reconèixer l'estafa de la doble trucada?

Reconèixer l'estafa de la doble trucada pot ser complicat, ja que els estafadors solen ser molt convincents. Tot i això, hi ha alguns senyals d'alerta que et poden ajudar a identificar aquesta estafa:

  • Urgència i pressió: els estafadors solen crear un sentit d'urgència perquè actuïs ràpidament sense pensar.
  • Sol·licituds d'informació sensible: cap companyia legítima no us demanarà informació personal o financera per telèfon.
  • Trucades inesperades: si no esperaves una trucada de Movistar o del teu banc, desconfia.
Una dona gran escrivint al seu telèfon mòbil amb les ulleres posades
Encara que els estafadors són convincents, pots prendre mesures per no caure a la seva trampa | Getty Images

Consells per protegir-vos d'aquesta nova estafa

Per evitar caure a l'estafa de la doble trucada, és recomanable que segueixis aquests consells:

  • No comparteixis informació personal: mai proporcionis dades personals o financeres per telèfon, especialment si no has iniciat la trucada.
  • Verifica la identitat de qui truca: si reps una trucada sospitosa, penja i truca directament a Movistar o al teu banc utilitzant els números oficials que apareixen als seus llocs web.
  • Desconfia de les trucades inesperades: si no esperaves una trucada, és millor ser cautelós.
  • Informa les autoritats: si creus que has estat víctima d'una estafa, contacta amb la policia i el banc immediatament.

Movistar està al corrent de l'estafa de la doble trucada i ha emès avisos per alertar els seus clients. La companyia recomana no proporcionar informació personal per telèfon i sempre verificar la identitat de qui ens truca. A més, Movistar treballa en col·laboració amb les autoritats per identificar i aturar els estafadors.