Magatzem ple de taüts a Barcelona, 6 d'abril de 2020

El gran problema dels musulmans catalans pel coronavirus: falten espais als cementiris

La Generalitat ha instat els consistoris municipals a cercar solucions

La Direcció General d'Assumptes Religiosos del departament de Justícia de la Generalitat  ha emès un document als consistoris catalans per orientar-los amb les exèquies de la comunitat islàmica, per culpa de l'increment de morts d'aquest col·lectiu pel coronavirus. A més, per culpa del tancament de l'espai aeri amb el Marroc, les famílies dels morts no poden repatriar els cossos i han d'assumir les dificultats, de tal manera que enterraran els morts als cementiris catalans.

Seguir el ritual islàmic

Així mateix, el Govern ha informat els ajuntaments, que tenen les competències, sobre els rituals i els costums religioses. La islàmica, per la seva banda, consisteix en l'enterrament sota terra, sense nínxols orientats cap a la Meca  i tenen prohibida la incineració. La Generalitat ha instat els cementiris municipals a oferir alternatives per ajudar les famílies afectades, tenint en compte que, un cop acabi la crisi, els cossos no podran ser desenterrats per traslladar-los a altres països. Per tant, proposen l'ús de fèretres per evitar aquest obstacle.

El problema és que manquen, també, parcel·les per a enterraments  islàmics. Malgrat això, la normativa reconeix el dret de les comunitats a tenir un espai reservat per a enterrament així com disposar de cementiris  propis de la confessió.