Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros i de fons una persona amb volant d'un cotxe

La multa de fins a 200 € que et pot caure per no fer servir un element bàsic del cotxe

La DGT és clara amb la utilització correcta d'aquest dispositiu de senyalització

Conduir és més que sortir de l'autoescola ben preparat. A mesura que adquirim experiència, també són molts els vicis que adquirim amb el pas del temps. I cal anar amb compte amb aquests.

Només n'hi ha prou amb accionar una palanca del cotxe, una de les més importants, per evitar sancions rellevants. Així mateix, amb un petit gest també podem incrementar la seguretat viària tant per a nosaltres com per a la resta dels usuaris de la via.

Per aquest motiu, des de la Direcció General de Trànsit (DGT), cada vegada estan més pendents d'aquests petits gestos. No complir la normativa pot provocar infraccions i, amb aquestes, rebríem multes que podrien haver estat molt fàcils d'evitar.

Atenció als intermitents: podrien sancionar-te

La palanca de què parlem és una de les més senzilles i també de les més fonamentals. Parlem dels intermitents, un tema que la DGT té cada cop més en compte per mantenir la seguretat de tots els usuaris.

Muntatge amb una mà usant la palanca d'intermitents al volant d'un cotxe i un cercle amb la llum intermitent del darrere d'un cotxe encesa
Usar bé els intermitents evita situacions perilloses i accidents. | Welcomia, Зображення користувача Кирилл Рыжов

La sanció per no utilitzar els intermitents quan se circula té com a objectiu, com dèiem, garantir la seguretat i prevenir els accidents de trànsit. I és que els intermitents són molt importants per conduir de manera segura.

També coneguts com a direccionals o senyals de gir, són dispositius imprescindibles per senyalitzar les intencions del conductor quan vol canviar de carril o direcció. El seu ús adequat, a més d'una norma, és una mesura vital per evitar accidents.

El perill de no fer-los servir correctament

En cas que un conductor no utilitzi els intermitents quan dugui a terme maniobres com ara canviar de carril o fer girs, entre d'altres, estarà posant en perill la seguretat de la resta dels usuaris de la via. La raó és que altres conductors no podran anticipar les seves accions, per la qual cosa la reacció podria no ser adequada. Això provoca situacions de risc que poden derivar en accidents fàcils d'evitar.

Per aquest motiu, tant la DGT com altres organismes a escala mundial imposen fortes sancions a aquells que no en fan un ús adequat dels intermitents.

Aquesta és la multa per no utilitzar bé els intermitents

Les sancions per no fer un ús correcte dels intermitents, o per no fer-los servir, canvia d'acord amb la jurisdicció, així com segons la gravetat de la infracció. En certs llocs, les multes poden variar des de quantitats moderades fins a d'altres de sumes considerables. Tot dependrà d'alguns factors com ara la freqüència de la infracció o el grau de perill que la infracció suposi per a la resta dels usuaris.

Les xifres poden variar des dels 80 € i arribar fins als 200 €. A més de les multes econòmiques, això pot derivar en un altre tipus de sancions. Per exemple, també hi ha llocs on es pot sancionar amb la retirada de punts del carnet de conduir.

Muntatge amb una persona conduint un cotxe i un cercle amb diversos bitllets d'euro
La multa per no fer servir aquest element oscil·la entre els 80 € i els 200 €. | Getty Images, Pexels

Raons per les quals cal utilitzar bé els intermitents

A continuació, has de conèixer les raons principals per les quals cal fer un ús correcte dels intermitents.

1. Responsabilitat ètica

En primer lloc, utilitzar bé els intermitents és una obligació legal, com recorden des de la DGT. Tot i això, també es tracta d'una responsabilitat ètica i moral per mantenir tant la pròpia seguretat com la de tercers.

2. Comunicació amb la resta

D'una altra banda, els intermitents són una forma de comunicació primordial quan condueixes. La raó és que permeten que la resta dels conductors puguin anticipar les accions de l'altre, ajustant-ne també la conducció per evitar col·lisions o accidents més greus.

3. Trànsit ordenat

Per últim, fer servir bé els intermitents també és una bona forma de mantenir el flux de trànsit més ordenat, així com eficient. Fer-ho redueix la possibilitat de congestions i millora l'experiència de circulació per al conjunt dels usuaris.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!