Imatge del maleter d'un cotxe ple de maletes i objectes per viatjar

La multa de 500 euros: El seriós avís de la DGT sobre dur les maletes al cotxe

No tenir en compte aquestes indicacions pot suposar grans multes

Ja estem a mitjans d'estiu i estem un moment de boom de vacances. Pràcticament tothom en fa. A punt, doncs: les tovalloles, para-sol, sabates de muntanyes, un bon vestuari i tot allò que necessitem per passar uns dies relaxats. No obstant això, carregar totes aquestes maletes i bosses al nostre cotxe de qualsevol manera pot arribar a suposar una gran multa.

La gran multa que poden posar per una pràctica comuna per a molts

Hi ha qui prefereix deixar el seu equipatge als seients del darrere del vehicle per tenir-ho tot més a mà. Altres, però, no tenen cap més remei que superar els límits del maleter i aprofitar al màxim tot l'espai disponible del cotxe. Tanmateix, tots aquests casos infringeixen una de les normes de la Direcció General de Trànsit, amb una sanció que pot sortir força cara.

Un agent de trànsit en un control de carretera
La DGT adverteix de les multes per portar les maletes així | Europa Press

El motiu de la multa s'emmarca a l'article 14 del Reglament General de Circulació (RGC). Segons aquest: «La càrrega transportada en un vehicle, així com els accessoris que s'utilitzin per al seu condicionament o protecció, han d'estar disposats i, si fos necessari, subjectes de manera que no puguin»:

  1. Arrossegar, caure totalment o parcialment, o desplaçar-se de manera perillosa.
  2. Comprometre l'estabilitat del vehicle.
  3. Produir soroll, pols o altres molèsties que es puguin evitar.
  4. Amagar els dispositius d'enllumenat o de senyalització lluminosa, les plaques o els distintius obligatoris i els advertiments manuals dels conductors.

En definitiva, s'ha acabat això de posar les bosses de la compra o les motxilles als seients o a terra del cotxe per estalviar-nos estar obrint el maleter. Portar objectes o càrrega sense subjectar a l'interior del vehicle pot arribar a comprometre la capacitat de reacció i la seguretat del conductor.

▶️ Vídeo del dia

La compra, les motxilles o l'equipatge mal col·locat suposen un risc

La caiguda d'aquests objectes o la mateixa atenció que li presta el conductor és motiu suficient per a una perillosa distracció. A més, una brusca frenada, un ràpid gir o un simple xoc poden convertir les nostres coses en un autèntic projectil sense direcció si no estan correctament subjectes.

En el cas de transportar grans maletes o caixes, pot resultar encara més perillós a la carretera tant per a conductor com passatgers. A més de «comprometre l'estabilitat del vehicle» si el pes no està correctament distribuït, si aquestes càrregues arriben a bolcar, suposen més risc de patir un accident.

Quant és la multa?

La DGT ja s'ha compromès a no deixar escapar aquesta mena de faltes, i és per això que sanciona els conductors amb grans multes. Així que, carregar les nostres maletes o equipatge als seients del vehicle pot suposar la barbaritat de 200 euros, en ser considerada una actitud perillosa per a la seguretat viària. I, per si no n'hi hagués prou, si algun dels objectes que portem al cotxe acaba a la via, encara que sigui de forma accidental, la multa puja fins als 500 euros.

Com col·locar l'equipatge perquè no et multin?

La col·locació de la càrrega al maleter ha d'aportar el màxim d'estabilitat al vehicle, per així evitar inèrcies a la frenada. El Reial Automòbil Club d'Espanya (RACE) recomana equilibrar la càrrega tenint en compte el pes dels passatgers i les maletes. Per això, col·locar els objectes de més pes al fons del maleter és el més aconsellable, per així mantenir l'estabilitat del vehicle.

Moltes vegades el gran volum d'equipatge obliga a treure la safata del maleter, encara que només sigui per pocs centímetres. Arribats el cas, la millor opció és col·locar una xarxa, com a substitut a la safata, que ens protegeixi d'aquests objectes en cas de sortir volant.

Cotxes
La reducció d'aerodinàmica o la inèrcia per equipatge és motiu d'accident | Getty Images

Respecte a les càrregues que sobresurtin del cotxe, tant en amplada com enlaire, ja siguin bicicletes, petites embarcacions o altres objectes, cal tenir en compte algunes coses. El més important és que complicarà la nostra conducció i serem més sensibles en els avançaments i els canvis del vent per la pèrdua d'aerodinàmica. Un gran risc si no es respecta la normativa.

Per evitar ser sancionats per incomplir les limitacions de la DGT a l'hora de col·locar la càrrega màxima, cal recordar aquestes indicacions. Per a la càrrega que sobresurti més enllà de la longitud del vehicle, aquesta podrà fer-ho en un 10% si és divisible i en un 15% quan no ho és. En aquest cas haurà de comptar amb un senyal V-20 a l'extrem posterior. Tot i això, el que no pot superar mai una càrrega, és l'amplada del vehicle, cosa que suposa greus sancions.