Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un home hidratant-se a Madrid.

Dia de contrastos a Catalunya: calor extrema en 8 comarques i pluges en cinc més

A l'espera de la baixada de temperatures de la setmana que ve, es preveu una tarda de moltíssima calor a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona

Si alguna paraula pot definir Catalunya durant l'agost és estabilitat. Calor i calor extrema. Són, a grans trets, les dues úniques variables d'aquests dies. Més enllà de les pluges concentrades de la setmana passada, el cert és que Catalunya passa per un moment especialment calorós. 

I no, a curt termini, això no canviarà. El Meteocat, de fet, ha emès aquest dijous una alerta per temperatures màximes extremes a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona

En concret, les altes temperatures d'aquest dijous afectaran les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

També s'esperen pluges en cinc comarques

Això pel que fa a les altes temperatures. I és que el mateix Meteocat explica que la situació varia radicalment en altres cinc comarques. En concret, s'esperen pluges entre les 12.00 hores i les 18.00 a les comarques del Berguedà, Ripollès, Osona, la Garrotxa i la Selva. Comarca, aquesta última, on també s'hi esperen altíssimes temperatures. 

Un problema endèmic de fons: la sequera

I és que ara un dels grans problemes que travessa Catalunya és la sequera i les seves terribles conseqüències. Per a conscienciar-ne, fins a 32 pilots de dron s'han unit de manera altruista per documentar l'evolució dels pantans catalans i conscienciar, amb l'impacte de les imatges, de la sequera. 

Imatge de dos agents rurals senyalitzant la prohibició d'accedir a un espai natural
La sequera, un problema endèmic que ha obligat a imposar restriccions a Catalunya. | ACN

El projecte va néixer el 27 de juliol impulsat pel balaguerí Carles Rabadà, però compta amb pilots de tot Catalunya per poder captar imatges aèries dels 28 pantans registrats per l'Agència Catalana de l'Aigua. Ja tenen imatges de tots, com el de la Llosa del Cavall (Solsonès), Siurana (Priorat), o el de Rialb (Noguera-Alt Urgell), un dels més afectats per la sequera ja que es troba per sota del 12% de la seva capacitat. 

El projecte està obert a tota la ciutadania i els impulsors volen tornar a captar imatges dels pantans en 30 dies per veure l'evolució de les reserves d'aigua.

Rabadà explica que els 32 pilots de dron participants al projecte s'han repartit els pantans per zones amb la intenció de fer les mateixes imatges ara, d'aquí un mes i -esperen- quan plogui. L'objectiu d'aquest projecte és «conscienciar i sensibilitzar la gent perquè es gestioni bé l'aigua».