Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una dona trista amb una maleta en un aeroport.

L'OCU avisa: La indemnització que t'han de pagar si cancel·len o s'endarrereix el vol

Què podem fer quan ens cancel·len o s'endarrereix el nostre vol?

Els vols endarrerits i cancel·lats són inevitables quan viatgem. Quan això passa, la majoria dels viatgers, lamentablement, no saben què han de fer davant d'aquesta situació. A més, actualment les situacions de vols endarrerits i cancel·lats són molt habituals.

Com assenyalen els experts, quan el nostre vol s'ha endarrerit o s'ha cancel·lat, el client té dret a una compensació i reemborsament. Especialment, si hem perdut la connexió o si la companyia ens ha denegat l'embarcament.

En aquest sentit, les normes de protecció s'apliquen als vols europeus, és a dir, vols que surten d'aeroports ubicats a la Unió Europea i a Noruega, Islàndia i Suïssa. Tot això independentment de la destinació final del vol i de l'aerolínia.

Quins drets tens en cas d'endarreriment?

Abans de saber quina indemnització obtindríem en el cas de trobar-nos un vol cancel·lat o endarrerit, hem de conèixer els nostres drets com a viatgers. En cas d'endarreriment d'un vol d'almenys dues hores, de cancel·lació o denegació d'embarcament per overbooking, l'aerolínia haurà de lliurar als passatgers un avís informatiu amb els drets d'indemnització, reemborsament i reclamació.

Foto d'una dona trista asseguda un aeroport.
No hi ha res pitjor que la cancel·lació d'un vol just abans d'anar de vacances. | Getty Images
 

Si l'endarreriment és important, la companyia aèria, en primer lloc, ha d'oferir suport al passatger. És a dir, avituallament, càtering, dues comunicacions o, fins i tot, el trasllat i l'allotjament en un hotel si la sortida no es pot fer abans de l'endemà.

A més, depenent de la distància, la línia aèria té l'obligació d'oferir aquesta assistència en el moment en què el vol s'endarrereix. Això és així quan s'endarrereix com a mínim dues hores (en el cas d'un vol de 1.500 km màxim), tres hores (en el cas d'un vol de més de 1.500 km dins de la Unió europea) i quatre hores (en el cas un vol de més de 3.500 km).

Quina és la indemnització a què tindríem dret?

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha explicat quina indemnització correspon als clients per l'endarreriment o per la cancel·lació d'un vol. L'OCU va assenyalar que, segons el Tribunal Superior de Justícia Europeu, una vaga, sigui legal o il·legal, no és una causa extraordinària. I ho va recordar especialment en un moment en què havien convocat vagues per EasyJet o Ryanair.

Les indemnitzacions són compensacions automàtiques, que es divideixen en funció del tipus de vol i de la destinació. Per exemple, per a vols de fins a 1.500 quilòmetres la indemnització és de 250 euros.

Per a vols entre 1.500 i 3.000 km, o intracomunitaris de més de 1.500 km, la indemnització és de 400 euros. Però, en el cas de trajectes de més de 3.500 km, la indemnització arriba als 600 euros.

Això sí, hi ha un petit detall que cal tenir en compte. I és que aquestes indemnitzacions es redueixen a la meitat si el client accepta viatjar en un altre vol amb un endarreriment de 2, 3 o 4 hores, respectivament. A més, en cas d'endarreriment del vol de més de 5 hores, i si renuncia al viatge, el passatger té dret al reemborsament del bitllet.

Què cal fer en cas de dubte?

Si teniu dubtes, l'Organització de Consumidors i Usuaris ha desenvolupat una calculadora que permet saber a què es té dret en cada cas particular. D'aquesta manera, és perfectament possible calcular la compensació corresponent en cada cas segons la cancel·lació o l'endarreriment del vol.

Com veiem, és cert que, quan marxem de vacances, no hi ha res pitjor que trobar-nos amb aquesta mena de problemes a l'aeroport. Com que això pot passar en qualsevol moment, és molt important saber quines són les solucions amb què comptem.