Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge aèria dels dos camps de futbol de gespa artificial de Riudoms

Multen l'Ajuntament de Riudoms amb 50.000 euros per la construcció dels camps de futbol

Una sentència considera que el concurs públic no va ser prou transparent | El govern manté que la decisió va ser tècnica i no política

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Riudoms | Cedida

L'Ajuntament de Riudoms haurà de pagar uns 50.000 euros per la manera com es va adjudicar la construcció dels camps de futbol de gespa artificial. Així ho determina una sentència de principis del 2019; segons denuncia el grup municipal d'ERC, «per no haver fet bé les coses». El govern local, de JxC, afirma que la decisió es va deixar en mans d'un comitè de tècnics experts i que no es va prendre en l'àmbit polític.

L'any 2014 es va adjudicar la construcció dels camps de futbol de gesta artificial de Riudoms a Prefessionals Sportsverd Futbol SL per 1.100.434 euros. La decisió la va avalar el plenari municipal, però tal com fa incís Sergi Pedret, alcalde de Riudoms, en declaracions a TarragonaDigital, va ser un comitè d'experts qui va decidir quina empresa havia d'executar el contracte.

El batlle insisteix que és «una decisió que es va prendre sota criteris tècnics per part d'un comitè d'experts, no hi havia polítics, hi havia tècnics, i van decidir que, tècnicament, la contractació que s'havia de fer era la que es va fer». Aquest comitè el formaven, segons el batlle, tècnics municipals, però també i majoritàriament de fora del consistori, inclosos alguns de nomenats per la Federació Catalana de Futbol.

La constitució d'aquest comitè es va pensar, apunta, precisament per garantir que la decisió fos únicament tècnica a ulls d'entesos en la matèria. Ara l'Ajuntament ha decidit que assumirà la multa imposada «de la mateixa manera que vam estar d'acord amb la decisió del comitè d'experts; farem la reserva pressupostària corresponent». ERC de Riudoms critica, al seu butlletí de desembre, que aquella decisió hagi acabat costant «50.000 euros a tots els riudomencs».

Imatge aèria dels dos camps de futbol de gespa artificial de Riudoms
La sentència anul·la l'adjudicació de la construcció dels camps de futbol | Google Maps

La sentència critica l'informe tècnic

A la sentència, la jutgessa Maria Lourdes Chasan dona la raó a l'empresa Voracys, que també optava al concurs i que va presentar el recurs contenciós administratiu. La magistrada afirma que «tant a l'informe del Comitè d'Experts com a la resolució d'adjudicació els manca la necessària motivació». Es refereix a la no justificació de la puntuació atorgada a cada empresa en els diferents aspectes que s'analitzaven de cada projecte presentat.

La jutgessa exposa que «no s'exterioritza el procés intel·lectual que porta els membres del Comitè d'Experts a entendre i decidir per què és procedent atribuir les puntuacions en qüestió a cadascuna de les empreses participants». Això, afirma, «origina una evident inseguretat jurídica per a les empreses que concursen desafavorides, privant al concurs, a més, de transparència i objectivitat».

L'empresa demandant hauria pogut guanyar el concurs

La jutgessa afegeix que l'informe pericial aportat per Voracys com a prova exposa que «les mostres de gespa de PSF —que va obtenir el contracte— són d'inferior qualitat». No és l'únic criteri que, segons la sentència, PSF no complia, sinó que segons l'informe pericial eren 8 dels 12 punts exigits, els que no s'ajustaven als requisits del projecte. És per tot això que la sentència conclou que «l'actuació de l'administració demandada ha ocasionat un evident dany a l'actora —l'empresa demandant— que s'ha de rescabalar».

La sentència anul·la l'adjudicació de les obres, però com que els camps ja estan construïts, fixa que l'Ajuntament pagui una indemnització de 49.714,42 euros, «el 6% del benefici industrial deixat d'obtenir», tal com el quantifica Voracys; xifra que, segons afegeix la jutgessa, l'Ajuntament de Riudoms no ha discutit durant el procediment judicial. A més, també haurà d'assumir 1.000 euros en concepte de despeses judicials de l'empresa demandant.