Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla tancat d'un agent dels Mossos d'Esquadra en primer terme i d'un vehicle al control policial

La multa de 500 euros que et pot caure tot i que no estiguis fent servir el cotxe

Es tracta d'una sanció que té a veure amb la ITV

Pla tancat d'un agent dels Mossos d'Esquadra en primer terme i d'un vehicle al control policial
Les restriccions de trànsit per la pandèmia han fet que no hi hagi tantes multes com abans | ACN

És molt probable que molts desconeguin uns entranys detalls que té molt en compte la DGT a l'hora de multar als conductors, i és que el fet de no utilitzar un vehicle no t'eximeix que aquest hagi de sotmetre's a la inspecció tècnica obligatòria d'automòbils. Una realitat per la qual la Direcció General de Trànsit (DGT) està multant cada vegada més als conductors que no han passat la ITV, encara que tinguin el seu cotxe aparcat.

Si bé és cert que aquest organisme, la DGT, no sols et pot sancionar quan un vehicle és interceptat en carretera, sinó que la Direcció General de Trànsit també pot multar a qualsevol 'vehicle matriculat o lloc en circulació'. Aquestes dades es recullen en l'article 10 d'Inspeccions Tècniques de Vehicles: «Els vehicles matriculats o llocs en circulació hauran de sotmetre's a inspecció tècnica en una de les Estacions d'Inspecció Tècnica de Vehicles a aquest efecte autoritzades per l'òrgan competent en matèria d'Indústria en els casos i amb la periodicitat, requisits i excepcions que s'estableixen en la reglamentació que es recull en l'annex I».

D'altra banda, cal tenir en compte que la DGT tan sols et podrà multar quan has tingut prèviament una ITV amb resultat final desfavorable, negativa o caducada. Si el vehicle ha estat sancionat per no complir amb l'obligació d'acudir a la seva cita amb la ITV periòdica, el comú és que les forces de seguretat plasmin de manera automàtica una sanció que apareixerà reflectida en el mateix parabrisa del cotxe. Encara que a part d'això anterior i per a evitar descuits o oblits, una vegada iniciat el procés sancionador, el propietari haurà de rebre també una notificació oficial procedent de la Prefectura provincial de trànsit en el seu domicili.

Deficiències

Una vegada s'ha estat sancionat per haver caducat la ITV del nostre vehicle, no deuríem, en cap dels casos, circular amb ell, doncs, si això ho incomplim i per tant circulem amb el cotxe, la sanció podria ser encara major i si els agents de circulació t'intercepten en carretera, podrien fins i tot immobilitzar el vehicle. Si ens trobem en aquesta situació, el primer que cal fer seria sol·licitar una cita en el nostre centre de la ITV més pròxim per a poder passar-li la revisió necessària com més aviat millor per a circular sense cap problema i amb total seguretat en la carretera.

En qualsevol cas, si efectivament han tingut una ITV desfavorable o caducada, no s'han pres les mesures necessàries i reglamentàries per a remeiar-lo, i tenen el cotxe aparcat, la multa a la qual s'enfronten és d'una quantitat econòmica que es correspondria als 200 euros.

No obstant això, el disgust podria ser molt major i així com la multa que portaria amb si, també. Això ocorreria en el cas que se circuli per carretera un vehicle que ha rebut una ITV amb resultat negativa i, per tant, es considera que presenta deficiències importants que posen en perill la seguretat, ja no sols del propietari conductor, sinó dels acompanyants (en el cas que n'hi hagi), la resta de conductors de la carretera i també dels vianants. Precisament en aquest exemple, el propietari podria ser sancionat amb una multa que podria ascendir fins als 500 euros.

Segons les últimes dades de la DGT, l'any 2019, s'ha recaptat més d'un milió d'euros diari en multes, la qual cosa va suposar a final d'any un total de 374.301.167 milions d'euros. Enguany, amb motiu de la covid-19, una altra de les restriccions imposades en referència als desplaçaments que es realitzen en els vehicles privats és l'ús de la mascareta per a frenar la temuda corba i per a salvaguardar d'aquesta manera la salut dels acompanyants, ja que no existeix la distància suficient i requerida fins al moment. Per aquest motiu, si no s'emporta posada la màscara, tant els agents com els policies i els guàrdies civils, pots sancionar econòmicament.