Guàrdia civil

Multa de gairebé 100€ en sortir de la ITV: la DGT posa la sanció encara que aprovis

Aquesta és la nova sanció adreçada als usuaris que passin la ITV

Males notícies per als conductors. La Direcció General de Trànsit ha aplicat una nova sanció per als automòbils que hagin passat la ITV. Passar per alt un simple gest ara pot suposar una multa de gairebé 100 euros per als propietaris dels vehicles.

Sí, has llegit bé. Encara que el teu cotxe hagi superat la revisió, no queda exempt de rebre la nova multa per part de la DGT. Tot i això, és molt senzill evitar-la: t'expliquem com.

El motiu pel qual la DGT et pot multar després de passar la ITV

La Inspecció Tècnica de Vehicles, més coneguda com a ITV, és una revisió per la qual han de passar tots els automòbils diverses vegades al llarg de la seva 'vida'. És un tràmit que serveix per supervisar que el vehicle es troba en condicions òptimes per transitar per la via pública amb seguretat.

En aquest sentit, per superar la ITV, el cotxe ha de passar una sèrie de proves que es fan per comprovar el seu estat. Així doncs, es revisen les condicions dels frens, la suspensió, el funcionament correcte del volant i els sistemes de seguretat, entre altres aspectes rellevants.

Foto d'una estació de la ITV.
La ITV és una revisió per la qual han de passar tots els vehicles. | Prefectura de Trànsit
 

En cas de no trobar cap alteració, els inspectors atorgaran al propietari del vehicle un adhesiu segons ha superat la ITV. En aquest mateix instant, l'usuari haurà de col·locar aquest adhesiu al vidre davanter.

No t'oblidis fer-ho, ja que, en cas que això no sigui així, pots ser sancionat amb una multa de fins a 80 euros. I és que, ara com ara, aquest simple gest podria ser el causant d'una denúncia per part de la DGT.

Foto d'un agent de la Guàrdia Civil de Trànsit demanant els papers d'un vehicle.
La DGT avisa de la multa de 80 € per no portar l'adhesiu de la ITV. | Europa Press

 

Així és com has de col·locar l'adhesiu de la ITV: t'evitaràs multes

No portar l'adhesiu de la ITV ben posat et pot sortir molt car. I és que portar el distintiu al cotxe és un requisit totalment obligatori. Així mateix ho recull el Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, on es remarca el fet de portar posat l'adhesiu identificatiu en tot moment.

De la mateixa manera, el distintiu, també conegut com a V-19, s'ha de disposar com s'indica al reglament. Així doncs, segons s'estableix a l'Annex XI del Reglament General de Vehicles, l'adhesiu s'haurà de col·locar «a l'angle superior dret del parabrisa per la cara interior».

A qui va dirigida la multa?

A diferència d'altres sancions, aquest tipus d'infracció s'adreça particularment al propietari de l'automòbil en qüestió. En aquest sentit, aquells usuaris que condueixin amb un vehicle que no va al seu nom es deslliuraran de rebre la multa. Així i tot, això no significa que la denúncia per part de la DGT no es produeixi, ja que arribarà al titular del cotxe.

Imatge de la part exterior d'un cotxe amb les llums enceses.
La multa va dirigida exclusivament al titular del vehicle. | Getty Images
 

Es pot deixar posat un adhesiu caducat?

Els adhesius de la ITV canvien de color cada any. Aquesta mesura permet tenir un control més gran dels vehicles que passen per la revisió obligatòria. Segons s'estableix a l'Annex XI del Reglament General de Vehicles, la tonalitat del fons i dels caràcters de les «es determinaran d'acord amb l'any civil en què caduqui el termini de validesa de la inspecció».

En total, hi ha tres distintius diferents que es van alternant. Així doncs, els adhesius podran ser de color verd, groc o vermell, en funció del que estableix l'any vigent.

Tot i això, són molts els conductors que encara tenen dubtes sobre el funcionament dels adhesius de la ITV. Una de les qüestions més freqüents entre els usuaris té a veure amb el fet de portar posats adhesius d'altres anys. Encara que no hi ha cap normativa que ho indiqui i no puguis ser multat per això, és aconsellable treure els distintius passats per afavorir la visibilitat.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp