El Ministeri d'Hisenda ho té clar. No pensa passar per alt el frau fiscal i intenta ser implacable en aquesta àrea tan compromesa. Recentment, s'han establert noves directrius a tenir en compte per evitar problemes més grans en aquest assumpte en què molts volen sortir beneficiats econòmicament.
Noves normes per als tramposos
La lluita contra el frau fiscal és un dels objectius fonamentals del Ministeri d'Hisenda. Tots els passos que cal seguir per a la investigació d'aquest tipus de casos i les sancions posteriors suposen un gran esforç per al fisc. Per això s'ha optat per prendre noves mesures preventives que ajudin a declarar determinats tipus d'actius.
El ministeri encapçalat per María Jesús Montero ha pres una decisió dràstica recentment. La reforma de la Llei 11/2021 de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal té noves directrius en matèries com les criptomonedes. Gràcies a la modificació de la Llei, el fisc ha establert unes línies generals per declarar correctament aquest tipus d'actius que susciten tanta problemàtica.
Però Hisenda no només s'ha centrat en aquest assumpte, els particulars també han notat canvis al seu dia a dia. Ara, l'import màxim de pagament en efectiu o de transferències entre persones s'ha modificat per intentar fer front al frau fiscal.
En cas de ser autònom, Hisenda ha volgut anar un pas més enllà. S'han doblat els esforços dels darrers anys en aquest sector per trobar totes les irregularitats possibles.
El Ministeri d'Hisenda ha decidit centrar el focus d'atenció als treballadors autònoms que intenten fer trampes en una acció quotidiana. Gràcies a un instrument usat per alguns, anomenada programari de doble ús, es poden evadir les compres o consumicions. D'aquesta manera no queden reconeguts als registres oficials dels comptes dels autònoms.
Aquest instrument l'està vigilant doblement el fisc perquè és un parany en la comptabilitat oficial per pagar menys impostos i que els que ho facin treguin un benefici econòmic profitós.
Multes de milers d'euros per als infractors
Després de conèixer l'ús d'aquest tipus de programari, Hisenda va optar per modificar la Llei ja esmentada i fixar una sanció als que facin servir aquest aplicatiu malament.
Hi ha tres nivells diferents que es relacionen amb aquest sistema fraudulent. La producció, la comercialització o la pertinença d'aquesta eina són els tres graus que determinen la sanció a rebre per als que se'n vulguin beneficiar econòmicament.
No es pot defraudar fiscalment l'Estat i l'incompliment de la nova normativa pot comportar multes econòmiques molt elevades. Els autònoms que facin ús d'aquest mecanisme de doble tall s'enfronten a sancions de 50.000 euros en cas que no estigui certificat oficialment.
A més, qui s'encarregui de comercialitzar aquest tipus de productes també s'enfronta a multes econòmiques que poden assolir fins i tot els 150.000 euros.
Per això es tindran en compte els exercicis en què s'hagin fet vendes d'aquesta eina fraudulenta. Com més temps s'hagi utilitzat, més gran serà la sanció rebuda.
És clar que Hisenda no es casa amb ningú. El fisc té els seus propis objectius ben definits i no pensa consentir que ningú no se'n beneficiï a costa d'altres.
Les normes i lleis estan per seguir-se i qui no ho faci ja sap que pot rebre una sanció, que en aquests casos no és assequible per a totes les butxaques. Així que la millor opció és continuar per la via legal i oblidar-se de trampes que després poden desencadenar multes de desenes de milers d'euros.