Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mossos d'Esquadra.

La multa que ens pot caure si incomplim les restriccions del pla de Nadal a Espanya

Les sancions, en els casos més greus, poden arribar a 600.000 euros

Mossos d'Esquadra.
Les multes per no respectar la normativa de confinament perimetral pot arribar a 600.000 euros en els casos més greus. | ACN

El govern espanyol i les comunitats autònomes han pactat en el Consell Interterritorial de Salut el tancament perimetral des del 23 de desembre fins al 6 de gener, tot i que es permetran els viatges entre comunitats autònomes per reunir-se per a reunir-se amb «familiars i persones pròximes». Aquestes trobades familiars tindran un límit de 10 persones i tindran una flexibilització del toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any, quedant fixat a les 1.30 hores.

En aquest sentit, un dels dubtes és quina és la multa que es pot rebre en cas de no complir amb les mesures establertes en el pla de Nadal. Així, aquelles persones que incompleixin la normativa d'entrada i sortida de la seva autonomia sense una causa justificada rebran una multa d'entre 100 i 600.000 euros, segons la gravetat i reiteració.

Tot i això, s'ha de recordar que per poder realitzar aquests desplaçaments per visitar «familiars i persones pròximes» no és obligatori portar un justificant. El govern espanyol confia en la «responsabilitat» dels ciutadans, encara que assegura que posaran en marxa «els controls que considerin convenients».

El govern espanyol no ha definit cap document per justificar aquests viatges

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, qüestionat sobre aquest assumpte, va assenyalar que «no s'ha definit un justificant un concret», fixant una estratègia de confiança en la bona fe dels ciutadans. Sobre l'opció de viatjar a l'estranger, els espanyols podran passar les vacances nadalenques a la Unió Europea, ja que no s'han prohibit els viatges entre països. Això sí, des de Brussel·les es recomana fer una quarantena una setmana abans de viatjar i una setmana després de tornar del destí nadalenc.

Sobre la definició de «familiars i persones pròximes», el ministre Illa va explicar que es tracta de «persones amb què es té una afectivitat especial encara que no existeixi un vincle familiar definit en el sentit tradicional. Tothom entenem el que volem dir». Illa va assenyalar que «aquestes festes tenen un component molt especial i hem de permetre, aquest també ha estat el consens, que un familiar o una persona molt pròxima, encara que no tingui un vincle familiar definit en el sentit tradicional, puguem passar junts aquests dies».

Altres dubtes sobre el pla de Nadal

El pla de Nadal del govern espanyol se centra en els dies 24, 25, 31 de desembre i 1 de gener de 2021 —amb la flexibilització del toc de queda i un aforament màxim de 10 persones—, tot i que la ciutadania també té marcada en vermell el 6 de gener, el dia de Reis. Aquesta jornada, però, es regirà pel que marquin les comunitats autònomes.

Sobre si els nens estaran inclosos dins de les 10 persones que podran reunir-se en les trobades de Nadal, Salvador Illa va confirmar que, malgrat que no s'especifica, els nens estaran inclosos en el còmput d'aquestes 10 persones.