Imatge d'una dona amb el paraigües i molt vent.

Abrics i calefaccions imprescindibles, pont de cru hivern: Temps Catalunya el dissabte 5 de desembre del 2020

La neu caurà a pocs llocs però amb una cota baixa. El vent serà protagonista a moltes comarques

El front fred polar que ens ha arribat aquest divendres i que ha estat batejat amb el nom de ‘Dora’ farà que aquest cap de setmana d’inici del Pont de la Puríssima sigui de cru hivern amb fred molt intens, ventades de mestral i restes de ruixats de neu a cotes baixes al Pirineu. Un temps ben mogut i amb neu o calabruix que pot arribar a veure’s fins als 500 metres, però, per ara, no hi ha moltes precipitacions a la vista els propers dies. De moment, divendres ja s'ha vist nevar fora del Pirineu com, per exemple, a les muntanyes de Tarragona i als Ports. 

De fet, fora del Pirineu tan sols hi haurà alguns ruixats puntuals al nord-est i Prepirineu, així com un front molt feble que ens creua entre dilluns i dimarts i que, més enllà de reactivar la nevada pirinenca, deixarà alguns xàfecs al sud i Ponent, amb cota encara força baixa. Dissabte també hi haurà rebuf entre la costa de Barcelona i sud de la de Girona, amb algun ruixat puntual i aïllat. Tot i això, encara hi ha dubtes sobre quin temps acabarà fent al final del pont.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de desembre del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 5 de desembre

De cara al dissabte, 5 de desembre, notarem més fred arreu, tant de dia com de nit, amb glaçades força generals a les zones de l’interior i del prelitoral on no bufi el vent. Mínimes de -3 a 2 a l’interior i al prelitoral de Barcelona i Girona, de 3º a 8º a la costa i clarament sota zero  al Pirineu. Les màximes també quedaran ben curtes, amb entre 9º i 14º a prop de la costa i de 5º a 10º a la resta, més baixes a zones del Pirineu. Dia de cru hivern accentuat pel vent en algunes comarques, ens haurem d’abrigar bé i encendre calefaccions arreu.

Pel que fa a la neu, pràcticament no en caurà al matí a la cara nord del Pirineu, però la nevada es reactivarà a partir de la tarda a pràcticament totes les cotes. A més, l’apropament d’un altre front farà que els núvols vagin a més a la tarda per Ponent, on no es descarta algun ruixat molt puntual amb una cota de neu al voltant dels 700 metres. No obstant, el sol dominarà en general durant el dia.

Independentment, hi haurà rebuf a la costa del nord de Barcelona i sud de la de Girona, amb algunes nuvolades i possibilitat d’algun ruixat molt puntual. En cas que arribi a precipitar, es podria veure nevar entre els 500 i 700 metres a les muntanyes litorals i prelitorals, inclús calabruix per sota d’aquesta cota en moment de xàfec.

El vent de mestral també serà protagonista a la meitat sud de Catalunya i a zones elevades de la resta del territori. Algunes ràfegues poden ser fortes, compte en aquest sentit.

Diumenge 6 de desembre

De cara al diumenge, 6 de desembre i festiu a tot Catalunya, el cel estarà variable i canviant, amb sol i alguns intervals de núvols però sobretot vent que es reforçarà a moltes comarques, especialment del centre i sud. Compte perquè algunes ràfegues poden ser molt fortes i superar tranquil·lament els 100 km/h al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

La nevada serà força persistent a la cara nord del Pirineu, localment saltant en algun moment a la sud però sense més conseqüències. La cota es mourà entre els 600 i 800 metres depenent del moment del dia. Les temperatures seguiran força semblants, localment tan sols una mica més altes.

Tram final del pont de ple hivern

De cara als dos últims dies del pont, l’ambient seguirà sent de ple hivern, amb el dubte de què passarà amb les temperatures. Fins ahir semblava que els termòmetres pujarien una mica després del cap de setmana, però ara sembla que podríem tenir una nova glopada freda amb cota de neu caient encara més. Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció.

De fet, les ventades de mestral continuaran manxant a estones amb ganes, mentre que entre dilluns i dimarts arribaria un nou front que, més enllà d’una nova i contundent nevada a la cara nord pirinenca, tan sols deixaria alguns ruixats al sud i Ponent. Amb tanta incertesa, però, haurem d’estar molt atents als canvis.