Famílies al parc lúdic d'Espot

Espot i Port Ainé, el millor hivern al Pallars

Durant els mesos de fred, el Pallars ofereix multitud d'activitats de natura gràcies a la seva ubicació

Al Pallars Sobirà es troben les estacions d’Espot i Port Ainé, estacions d’alta muntanya on es poden fer tota mena d’excursions i rutes de senderisme. En aquesta comarca es troben el cim i el poble habitat més alts de Catalunya, l’estany més gran dels Pirineus i un dels millors rius d’aigües braves d’Europa.

Com totes les estacions gestionades per FGC, Espot i Port Ainé aposten per la dinamització del territori i per la promoció dels valors associats a les estacions de muntanya, com són la biodiversitat, el paisatge, la natura, l’esport, la salut i el lleure en família. 

Pista d'esquí 'La Font' a Espot
Durant l'hivern el Pallars es converteix en un indret clau dels esports d'hivern | FGC

El millor hivern està al Pallars

La comarca es troba travessada per l’antiga xarxa de camins que comunicava els petits pobles del Pallars Sobirà i que actualment permet endinsar-se en la natura que l’envolta.

Espot  és un bonic poble rural típic pirinenc que combina la modernitat dels seus establiments hotelers i comerços amb la tradició arquitectònica dels seus edificis, amb els pobles de les Valls d’Àneu i les seves construccions algunes d’origen medieval.

L'estació d'Espot gaudeix d’una situació privilegiada als Pirineus. Es tracta d’una estació familiar que compta amb el distintiu de Destinació de Turisme Familiar, segell que atorga l’Agència Catalana de Turisme. Amb una cota màxima de 2.500 metres i una mínima de 1.500 m, disposa d’un total de 25 quilòmetres esquiables repartits en 22 pistes d’esquí.

Aquesta destinació és un espai ideal per a les  famílies  i per aquelles persones que vulguin passar un cap de setmana d’esquí al Pallars. El territori ofereix tota mena d’experiències en plena natura gràcies a la proximitat del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

A Port Ainé també podràs gaudir d’autèntiques experiències hivernals aptes per a tots els públics, ja que és una de les estacions de muntanya amb la millor qualitat de neu de Catalunya gràcies a la seva localització i orientació.

L'estació de Port Ainé està situada en el municipi de Rialp i Soriguera, al massís de l’Orri i envoltada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, el qual permet gaudir de la natura i els paisatges exuberants.  Aquesta estació té 26,7 quilòmetres esquiables, repartits en un total de 25 pistes d’esquí. L’estació també compta amb el distintiu de Destinació de Turisme Familiar.

Es pot gaudir des de l’esquí o l’snowboard passant per les sortides guiades amb raquetes o els itineraris senyalitzats d’esquí de muntanya. Port Ainé és històricament una estació bolcada en el 'freestyle' i el surf de neu, amb l'Snowpark de Port Ainé situat a la zona mitja de l'estació (2.200 m).

El punt més alt és el pic de l’Orri, amb 2.440 m, que esdevé un mirador únic del Pirineu

Raquetes de neu a Port Ainé
Un paisatge hivernal de postal et convida a descobrir un gran ventall d'activitats | ÒSCAR RODBAG

Espot i Port Ainé, més digitals que mai

Amb l'objectiu de millorar el servei i l'experiència de les persones usuàries,  FGC Turisme ha aprofundit en la transformació digital  de les seves instal·lacions.

Per tal d’agilitzar els processos de compra i bescanvi de forfets i de bitllets per accedir a les estacions, FGC ha accelerat enguany la transformació digital operativa del sistema de Check-in a les seves instal·lacions amb el desplegament de màquines de recollida automàtica de  forfets i bitllets als punts d’accés a les estacions, màquines de venda i validadores automàtiques així, com l’automatització del procés i reserva de material de lloguer.

A Espot s'ha activat la posada en funcionament del sistema de  check-in automàtic a les instal·lacions a través dels punts de recollida dels forfets a Espot a la cota 1500 — al lateral de taquilles —. Amb aquest nou servei d'accés automatitzat a pistes, les persones usuàries podran recollir els forfets a través de les màquines expenedores sense passar per taquilles.

Pel que fa a l'estació de  Port Ainé, també es posa en funcionament un sistema automàtic d'accés a les instal·lacions a través dels punts de recollida dels forfets al poble de Rialp — al costat de les taquilles actuals — i a les instal·lacions de l'estació de Port Ainé, a la cota 1650 — al lateral de taquilles — i a la cota 2000 — davant de taquilles —.

A més a més, com a novetat d'enguany, a  Espot i al municipi de Rialp s'han instal·lat pantalles d'informació amb dades a temps reals de l'estat de les estacions i amb imatges en directe de les noves càmeres web panoràmiques per facilitar la informació als  usuaris  abans de pujar a pistes.
 

Tarjeta PiriNeu 365
L'objectiu de la digitalització dels processos és millorar el servei i l'experiència dels usuaris | FGC

FGC també presenta enguany la Targeta PiriNeu 365. Un nou suport en targeta de prepagament recarregable únic i transversal per a totes les estacions els 365 dies de l'any.  Els usuaris podran comprar forfets de temporada o de dia i bitllets així com altres productes de forfet, lloguer i paquets combinats. Per aconseguir la targeta PiriNeu365, només caldrà comprar — online o als punts de venda físics — un producte a qualsevol de les estacions.

A més a més, en favor de l'experiència dels usuaris, les estacions d'FGC Turisme renoven algunes de les seves càmeres, que abans eren estàtiques, i les substitueixen per models de càmeres web panoràmiques de 360°. Aquest servei permet veure en directe l'estat de les pistes i la meteorologia a l'estació.

I a banda de les càmeres web panoràmiques, FGC ha instal·lat noves càmeres fotogràfiques  en espais paisatgísticament emblemàtics de les estacions on els usuaris podran fer-se una fotografia de record de la jornada de neu.

Per últim, per tal d'oferir als visitants la possibilitat de  consultar  en directe l'estat de les pistes, visualitzar els mapes i accedir a altres serveis, les apps de les estacions de muntanya d'FGC  es renoven tant pel que fa al contingut com estèticament. Per tant, aquesta plataforma serà el suport principal durant l'hivern i permetrà reduir les cues per recollir els mapes i altres suports físics als punts d'informació de l'estació.
 

Gastronomia d'alçada

Plat de carn amb patates
Al Pallars existeix una àmplia oferta gastronòmica amb nombrosos restaurants on els visitants poden gaudir de plats típics de muntanya | FGC

A més a més, al Pallars Sobirà s’hi menja de gust. Tupí, girella, verdura de col i rosta, vianda, xicoies, palpis, allioli de codony... Productes estrella d’una gastronomia on si pot tastar la bellesa dels paisatges. Tot això ho trobaràs a restaurants d'història, moderns punts de restauració i fins i tot a les mateixes estacions d’esquí, on s'ofereixen des de plats típics fins a 'foodtrucks'

Apropa't a qualsevol d’aquestes dues destinacions i gaudeix de  les millors opcions de neu. Sortides amb raquetes de neu, construcció d'iglús, el bateig de neu, a més de l'esquí i d'altres activitats com el Parc Lúdic. Tot un  món per descobrir.

L’esquí a Espot i Port Ainé, esport segur

Les estacions de muntanya gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han obtingut el certificat de qualitat d’AENOR com a espais segurs davant la Covid-19. Aquest reconeixement certifica que els protocols i les mesures implementades per FGC Turisme des de l’inici de la crisi sanitària, encaminades a minimitzar el risc de contagi, són les adequades.

Consulta les mesures de seguretat de les estacions gestionades per FGC.
 

Infografia 'Esport segur' d'FGC
Un hivern segur a les estacions de muntanya d’FGC | FGC

Enllaços d'interès

Espot

Port Ainé

Tavascan

Virós Vallferrera

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Parc Natural de l’Alt Pirineu

Oficina de turisme Pallars Sobirà