URGENT

👉 La Covid no frena i la pressió assistencial als hospitals catalans augmenta

Problemes per a RTVE: Multa de milers d'euros per la seva estratègia amb 'Masterchef'

Finalment, l'Audiència Nacional ha desestimat el recurs contenciós administratiu presentat per la radiotelevisió pública

Logotip Masterchef, el programa de TVE
TVE prepara una edició molt especial de 'MasterChef' | MasterChef

Dur cop econòmic per a 'RTVE'. L'Audiència Nacional ha desestimat el recurs contenciós administratiu presentat per la radiotelevisió pública contra la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que la condemna a pagar 729.485 euros per emetre publicitat no autoritzada, segons estableix la sentència que ha publicat la web 'Vozpópuli'. Aquesta és la multa més alta que ha rebut l'ens públic per part del regulador.

L'any 2018, la CNMC va anunciar que RTVE havia incomplit la llei «en haver emès campanyes publicitàries de patrocinis culturals que podrien considerar-se comunicacions comercials». El regulador va posar el focus en una dotzena de patrocinis culturals que s'havien emès de manera irregular: Bankia Hipoteques, Nadal de l'ONCE, Forns Bosch, Batedora MaxoMixx Bosch, Rentadores Balay, Idealista, Plaques d'Inducció de Bosch, Pharmagrip Forte de Cinfa, Ford, Supermercat El Corte Inglés, Bering Rellotges, Electrodomèstics Siemens, Elizabeth Arden i Pandora.

Els patrocinis no van respectar les condicions establertes 

Per cadascuna d'aquestes marques, RTVE ha tingut una sanció de diferent quantitat: 65.503 euros (Balay), 35.750 euros (Bankia), 20,873 euros (Bering), 85.050 euros (Bosch), 36.825 euros (Cinfa), 87.325 euros (El Corte Inglés), 40.935 euros (Elizabeth Arden), 100.000 euros (Ford), 57.740 euros (Idealista), 73.938 euros (ONCE), 81.005 euros (Pandora) i 44.541 euros (Siemens).

Per al regulador, aquests patrocinis publicitaris no van respectar les condicions establertes en la normativa audiovisual, ja que va haver-hi «elements visuals i esments sobre les virtuts o característiques dels productes o serveis promocionats, que inciten directament a la seva compra». Un dels patrocinis sancionats incloïa un missatge de l'ordre de «els electrodomèstics Siemens bullen, fregeixen, rosteixen, enfornen, caramel·litzen, escabetxen, gratinen, confiten, escalfen i, a vegades, patrocinen. Electrodomèstics Siemens patrocinen Torres en la cuina».

La Sala del Contenciós de l'Audiència Nacional apunta que «estem davant missatges publicitaris que inciten directament a la compra de béns mitjançant les imatges pròpies dels anuncis publicitaris, i s'emeten independentment dels programes patrocinats, ja que acompanyen en tots els casos a autopromocions de programes o avanços de programació. Així mateix, no es tracta de patrocinis culturals, sinó de comunicacions comercials en forma de missatges publicitaris, acció que no està permesa per a la CRTVE». La sentència, datada el passat estiu, no és ferm i pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem.


Comentaris

envia el comentari