Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Seients d'un cotxe

La multa que posen a Catalunya per portar la compra a la part del darrere del cotxe

Per si no ho sabies, aquest hàbit tan comú pot comportar sancions quantioses

Portar la compra a la part del darrere del cotxe pot sortir molt més car del que els conductors catalans s'imaginen. Segur que tu també ho fas sovint: tan aviat acabar de fer la compra, et disposes a col·locar-ho tot als seients del darrere del cotxe. És el lloc més freqüent, més enllà del conegut maleter.

Tot i això, una de les coses que has de tenir sempre en compte és que la policia podria sancionar-te durament. I és que no és gens segur que les compres es col·loquin als seients del darrere. De fet, està prohibit, i fer-ho és motiu de sanció.

En el cas que tu també tinguis aquest costum, i fins i tot si ja has omplert el maleter, la pròxima vegada pensa-t'ho millor. Saltar-se la norma pot comportar multes i sancions de part de la Direcció General de Trànsit (DGT).

El nou avís de la DGT als conductors

Amb l'objectiu d'augmentar la seguretat a la carretera, són diverses les advertències que, de manera general, llança la DGT. Una està estretament relacionada amb tenir objectes dispersos dins del cotxe.

Guàrdia civil de tràfic
Transportar objectes dispersos dins del cotxe és una infracció greu | EUROPA PRESS

Aquests objectes, com la compra, per exemple, es poden convertir en un risc per al conductor i per als passatgers. A més, també ho poden ser per a tots els usuaris que circulin per la via.

Es tracta, per tant, d'una infracció recollida a l'article 14 del Reglament General de Circulació. S'hi afirma que la càrrega no ha de: «arrossegar, caure totalment o parcialment o desplaçar-se de manera perillosa».

La multa que et poden posar per portar la compra al seient del darrere

En aquest sentit, si s'incompleix la norma recollida al Reglament General de Circulació, a més d'exposar-nos a un accident, també ho fem a rebre una multa.

Des de la DGT recorden que la sanció per portar embalums sense subjecció als seients del darrere del cotxe és de 200 euros. Per tant, si deixes al darrere les bosses del supermercat, et pots enfrontar a una multa quantiosa.

Altres accions amb què cal anar amb compte

Així mateix, cal anar amb compte si recol·loques o agafes algun dels paquets. En cas que un agent consideri que estàs posant en risc la seguretat, et podrà imposar una multa de 80 euros.

D'altra banda, si algun dels embalums limita la visió o la mobilitat, l'agent pot considerar-lo una infracció greu i posarà la sanció que correspongui. Això passa també si el paquet excedeix la massa màxima autoritzada

Si el paquet arribés a caure, la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària tipifica aquesta infracció com a 'molt greu'. Novament, es pena amb una sanció que supera els 200 euros.

Guàrdia civil
Els riscos associats a aquesta conducta són múltiples | Guardia Civil

 

Riscos a què t'enfrontes per portar objectes al darrere

Un dels riscos a què t'enfrontes quan portes embalums al cotxe és el de no veure-hi bé mentre condueixes. També cal tenir en compte la llibertat de moviment, sobretot si els objectes tenen un gran volum.

Un altre risc associat és l'efecte elegant. En moviment, un objecte podria multiplicar per 50 o 60 vegades el valor de la seva massa. És a dir, després d'una frenada a 60 km/h, un objecte d'un quilo tindria una força de 60 quilos.

D'altra banda, un paquet petit, de moure's dins del cotxe, es pot embussar en zones clau com els pedals. Això suposa un enorme risc, ja que els podria bloquejar i ocasionar un accident.

Finalment, quan el vehicle està sobrecarregat, el seu comportament pot canviar. Alguns aspectes que canvien són la distància de frenada, que s'incrementa o la velocitat en l'acceleració, que serà més lenta; fins i tot es pot modificar la reacció dels pneumàtics.