Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Renfe

Nova jornada de vaga a Renfe: retards i aglomeracions en les hores puntes del dia

L'aturada afectarà a tota la xarxa ferroviària catalana i en especial a la ciutat de Barcelona

En marxa la nova jornada de vaga dels maquinistes de Renfe convocada pel sindicat minoritari Confederació General del Treball (CGT). La xarxa ferroviària catalana i en especial la de la ciutat comtal es tornarà a veure afectada aquest divendres, onze de novembre, per la nova aturada. Aquesta és l'última convocatòria de serveis mínims de l'any, després que ja es produís unes primeres mobilitzacions aquest passat dilluns. 

La protesta dels maquinistes fixa uns serveis mínims que garanteixen que a les hores punta del dia, de 6 a les 9:30 i de 17 a 20:30 h, circulin dos de cada tres trens. Durant la jornada del dilluns, els serveis mínims es van complir, de manera que més del 60% dels trens van funcionar amb normalitat en les hores més transitades. Així i tot, la reducció de trens va fer que els passatgers anessin més embotits i va generar grans acumulacions de viatgers a les estacions de Sants o França a Barcelona.    

Alta Velocitat i Llarga distància els més afectats

Malgrat això, no es van registrar afectacions importants en la curta i mitja distància. Els trens d'Alta Velocitat i de llarga distància es van veure més perjudicats per aquesta primera jornada de vaga, que va obligar a cancel·lar alguns serveis a primera hora del matí. La majoria dels viatgers afectats van poder ser reubicats en altres trens.

Per aquells passatgers que prefereixin no jugar-se-la, existeix l'opció de canviar els bitllets ja comprats o demanar un reemborsament sense cap mena de cost. En el cas dels viatgers afectats per trajectes cancel·lats, se'ls donarà, en la mesura del possible, la possibilitat d'agafar un altre tren. Durant la primera jornada de vaga, els sindicats van situar el seguiment en el 35,9%, mentre per Renfe va ser del 2,91%.

Un acord insuficient

Les negociacions entre la resta de sindicats i l'empresa sembla que tiren cap a bon port. Es va acordar que s'incrementaria els salaris un 3,5%, a partir de l'1 de gener, per tal d'igualar-ho amb la pujada de l'IPC. Juntament amb la reducció de jornada laboral a 35 hores setmanals i la correcció de la falta de personal, però per a la CGT aquestes mesures no són suficients.

«Les mesures són insuficients per a millorar de veritat les condicions laborals», anunciava el sindicat en un comunicat. Va catalogar aquests compromisos de promeses buides a més de dir que no hi havia garanties perquè es complissin.