Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Guàrdia civil

La DGT avisa que multarà a tots els conductors que portin aquestes 2 coses al cotxe

La DGT entén que poden influir negativament en la seguretat viària

Ni se t'acudeixi sortir a la carretera amb dues coses a sobre, si no vols endur-te una multa de trànsit. La DGT és molt clara en el seu intent per reduir al màxim la sinistralitat a les nostres carreteres. Encara que això impliqui que els conductors es vegin obligats a gratar-se la butxaca.

En determinades èpoques de l'any, com poden ser Nadal, Halloween o Carnaval solem anar disfressats. Però el gran problema seria agafar el cotxe amb certes indumentàries. I malgrat que els agents que et donin l'alt no es fixaran a la teva estètica, sí que ho faran en altres detalls.

Les dues coses amb què mai hauries de pujar al teu cotxe

Del que es tracta, d'alguna manera, és que aquest vestuari no influeixi en la conducció. Específicament, el Reglament General de Circulació no preveu aquest supòsit ni tampoc no prohibeix circular en cotxe disfressat. Però sí que aprecien que pot afectar d'alguna manera la seguretat viària, i per tant, sí que podrien sancionar.

Foto d'un agent de la Guàrdia Urbana.
La policia et pot multar si et veu amb aquestes dues coses a sobre | Cedida

És molt semblant al que passa amb les xancletes a l'estiu o a conduir massa abrigat. No hi ha cap article que reculli aquests casos, però sí que hi ha el risc de multa si s'incompleix l'article 18.1.

S'hi indica que «el conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la llibertat de moviments pròpia». A més del «camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció». També fa referència a «cuidar la posició correcta i que la mantinguin la resta de passatgers».

Puc conduir si vaig disfressat?

Si heu d'assistir a una festa i voleu sortir disfressat de casa, en principi no hi hauria problemes. Però la decisió depèn bàsicament de cadascú. En cas que s'apreciï que la indumentària li minva les facultats i li impedeixi maniobrar correctament, potser no seria bona idea portar-lo posat.

En qualsevol cas, trobem dos articles més del Codi de Circulació que poden justificar aquesta sanció. El 3.1 indica que «la conducció s'ha de fer amb la diligència i la precaució necessàries per evitar qualsevol dany». A més a més, «es prohibeix terminantment conduir de manera negligent o temerària».

L'article 17.1 aclareix que «els conductors han d'estar en tot moment en condicions de controlar els vehicles». Cal dir que portar la disfressa posada al cotxe no suposa una irregularitat per si mateix. Però sí que pot ser considerat motiu de multa si així ho estimessin els agents de Trànsit.

Sobretot si dificulta el control del cotxe o afecta la llibertat de moviments. En cas que notessin una actitud perillosa podrien sancionar-nos amb 80 euros.

Compte amb certes joguines

Moltes d'aquestes disfresses solen anar acompanyades per algun complement, com ara una pistola o una espasa. Encara que siguin de joguina, generalment presenten un aspecte molt real. Així que, les autoritats també les podrien requisar si ho consideressin oportú.

Foto control Guàrdia Civil
Les armes de joguina també poden comportar un problema als conductors | Europa Press

El Codi Penal, a l'article 561, recull que ens trobaríem davant d'un delicte si uséssim aquestes armes de joguina per amenaçar. Assenyala sobretot «qui afirmi falsament o simuli una situació de perill per a la comunitat o la producció d'un sinistre».

I que, a més a més, requereixi «prestar auxili a un altre» i mobilitzar els «serveis de policia, assistència o salvament». Davant d'això, s'enfrontarien a una sanció severa. En concret, seria una pena de presó que aniria de tres mesos i un dia a un any o una multa de tres a divuit mesos.

En vista de tot això, la propera vegada que vagis a agafar el cotxe disfressat possiblement t'ho pensis dues vegades. Tampoc seria una bona idea portar a la vista armes de joguina, siguin pistoles o ganivets. I és que podries estar cometent un delicte d'amenaces en el cas que en fessis ús per espantar algú.