Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La guàrdia civil en un control de trànsit, i al cercle, una persona toca el clàxon del cotxe

Quina multa et poden posar per tocar el clàxon a llocs prohibits

El clàxon només s'ha d'utilitzar en determinades circumstàncies, especialment quan afecti la seguretat viària

El clàxon ens pot servir de gran ajuda en certes situacions de trànsit. No obstant això, no sempre s'utilitza de la manera adequada i això ens pot comportar una multa. Per exemple, quan s'empra per saludar a un amic o s'insta un altre vehicle que acceleri la marxa.

I és que aquest element adquireix una gran rellevància a la seguretat viària. El seu ús apareix regulat a l'article 110 del Reglament General de Circulació. En ell s'indica que queda prohibida la utilització de senyals acústics estridents i sense motiu reglamentàriament permès.

Quan es pot tocar el clàxon de manera legal?

Es podrà fer ús del clàxon per avisar altres conductors de la nostra presència en vies amb poca visibilitat. Per exemple, quan es tractin de carreteres estretes amb corbes o hi hagi boira.

També ens servirà per advertir al conductor que circula per davant de la nostra intenció de sobrepassar-lo. Quan s'hagi de circular com a vehicle prioritari en servei d'urgència, la botzina també servirà de gran ajuda. La tocarem de manera intermitent i encendrem els llums d'emergència per alertar els altres.

Imatge d'un cotxe amb un agent de la Guàrdia Civil i una altra de diversos bitllets d'euros
La multa per fer ús del clàxon pot arribar als 80 euros | Europa Press, Getty Images

La multa per utilitzar el clàxon quan no es deu

Malauradament, moltes vegades es fa servir el clàxon de forma errònia. Recorrem a ell per mostrar el nostre malestar amb els altres davant una maniobra incorrecta, saludar coneguts o instar altres que circulin més ràpid. I el que saben molt pocs és que tot això està prohibit.

Tampoc no es permet utilitzar la botzina en zones residencials, sobretot a la nit; a més de túnels, passos elevats i a nivell. El mateix succeirà en aquells punts on aparegui el senyal R-310 (prohibit clàxon) o quan es faci sonar de manera innecessària. Això darrer és molt habitual quan es celebra un triomf o un títol esportiu.

Aquest tipus d'accions són considerades per la Direcció General de Trànsit (DGT) com a infraccions lleus. Seran castigades amb multes de 80 euros. Però els agents també estaran molt atents a aquells automòbils que circulin sense botzina. En aquest cas, la sanció es consideraria greu i el càstig arribaria als 200 euros.