Pla detall d'una dona rebent la vacuna al Palau Firal de Manresa. Imatge de l'1 de març del 2021

Les mútues laborals podran vacunar contra la Covid-19 si les autonomies volen

Així ho ha avançat el ministre José Luis Escrivá en una entrevista

La campanya de vacunació continua en marxa a Catalunya i a Espanya. El Govern de la Generalitat i el govern espanyol, així com la resta de governs autonòmics, segueixen buscant la fórmula per vacunar la majoria de la població en els pròxims mesos. L'objectiu de l'executiu central fa temps que és sobre la taula: tenir el 70% de ciutadans vacunats i immunitats a l'estiu. Tot i això, el retard en el subministrament de dosis per part d'algunes farmacèutiques, alguns problemes logístics i els dubtes que han generat algunes de les vacunes anticovid (com és el cas d'AstraZeneca i les trombosis que pot ocasionar com a possible efecte secundari) han frenat la campanya de vacunació a Espanya.

Per aquest motiu, s'està cercant la manera de poder accelerar el procés de vacunació i fer front als contratemps que estan sorgint. A banda d'habilitar grans espais per poder realitzar vacunacions de forma massiva, una altra proposta està a punt a veure la llum: que les mútues d'accidents de treball puguin vacunar contra la Covid-19.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions del govern espanyol, José Luis Escrivá, ha avançat que les mútues d'accidents de treball podran vacunar contra el coronavirus, sempre que les autonomies s'hi avinguin. En una entrevista a Antena 3 aquest dissabte al matí, Escrivá ha explicat que el govern espanyol està a punt de signar un conveni amb les mútues i la Fundació CEOE «perquè existeixi aquesta possibilitat».

Això, sí, seran les comunitats qui decidiran acollir-se a aquesta opció o no. Per això, el titular d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha comentat que l'objectiu de l'acord és «posar a disposició de les comunitats autònomes si volen utilitzar les capacitats logístiques i de personal sanitari de les mútues d'accident de treball per vacunar en els pròxims mesos». Segons les paraules d'Escrivá, «això estarà disponible a Espanya» i les autonomies podran utilitzar-ho si les autoritats sanitàries autonòmiques «els encaixa» amb els plans de vacunació que actualment tenen sobre la taula.

«Cada autonomia haurà de valorar la situació i si necessita ajuda en el procés logístic de vacunació», ha insistit Escrivá, passant la pilota a la teulada dels responsables de Salut de les diferents comunitats autònomes espanyoles.

Les empreses no podran comprar vacunes

Una altra de les qüestions que ha hagut de respondre el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha estat la possibilitat que ha sorgit en els darrers dies que les empreses puguin adquirir pel seu compte un número determinat de dosis per poder vacunar els seus treballadors. Sobre aquest tema, Escrivá ha estat taxatiu i ha rebutjat autoritzar les empreses a comprar vacunes i ha defensat el model de compra centralitzat a través de la Unió Europa.