Al descobert: Revelen la principal amenaça de contagi per a aquest Nadal

La cadena radiofònica COPE ha entrevistat diversos epidemiòlegs per a parlar sobre el risc que suposen les reunions amb la família

Pla general d'una dona caminant per l'Eix Comercial de Lleida
 | Catalunya Diari

Des de l'inici de la pandèmia provocada per la Covid-19, els científics han bolcat tot el seu temps a conèixer la manera en què el virus es transmet de persona a persona. La SARS-*CoV 2 era totalment desconegut i a poc a poc s'ha intentat saber tots aquells aspectes que ajudin a evitar el contagi. La seva ràpida transmissió ha posat afectat enormement tots els països i ha causat un gran nombre de morts per tot el món.

Nou mesos després de la seva aparició en les nostres vides per fi s'ha donat amb la clau. Els aerosols —petites partícules de saliva que exhalem quan parlem o tossim— són la principal via de transmissió del virus. D'aquí la importància de portar màscara i guardar la distància de seguretat. Estar a l'aire lliure i evitar els espais tancats és recomanable per a no contagiar-nos, però, què passarà quan en Nadal ens ajuntem amb la família? Diversos experts posen sobre la taula el risc que correrem el pròxim Nadal.

L'amenaça que suposen les reunions en família

A un mes exacte de què Nadal arribi a les llars encara no hi ha un pla establert sobre com haurem de procedir. Mentre el Govern continua estudiant a evolució de la pandèmia per a preparar el seu pla nadalenc, els ciutadans seguim a l'espera per a organitzar els menjars i sopars familiars que són pròximes a arribar.

La cadena radiofònica COPE ha entrevistat diversos epidemiòlegs per a parlar sobre el risc que suposen les reunions amb la família en unes dates tan assenyalades. Tenint en compte que els aerosols representen el 90% dels contagis per coronavirus, en un ambient tancat com és la llar i en companyia de la família, és on es produeixen un de cada tres contagis.

Estar en un lloc tancat amb gent on es parla, es tus, es crida i es fan tota mena d'activitats on és inevitable que s'expulsin aerosols, el fet de no portar màscara i no poder guardar la distància de seguretat eleva el risc d'acabar infectant-nos o contagiar als que més volem.

«Si jo estic en un menjar amb no convivents amb 6, 10 o 15 persones; d'una banda el que tinc al costat si parla, tus o canta podrà desprendre aquestes gotetes, però el que per descomptat emetrà i en major quantitat són aerosols i les gotetes per la seva major grandària i pes cauen ràpidament al sòl en pocs segons, però els aerosols el dolent que tenen és que són molt lleugers i que es queden surant en l'aire» ha explicat Julián Olalla, portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia (SEIMC).

El més recomanable és que siguin reunions de pocs membres

Com més persones s'ajuntin en un mateix lloc, més probabilitats tenim de contagiar-nos i expandir el virus, més encara si es tracten de persones no convivents. De cara al pròxim Nadal, Antoni Trilla, epidemiòleg en el Clínic de Barcelona, adverteix que a l'hora d'elaborar un pla per a Nadal s'hauria d'evitar reunions de moltes persones en les llars així com les aglomeracions en centres comercials o botigues.

«No sé si l'aforament ha de ser de 6, 8 o 10, però en tot cas que no es vagi molt més enllà del nucli familiar i així, encara que augmentarà el contagi, perquè serà una pujada controlable i no es disparen tant les infeccions al gener» ha recomanat Trilla.

A més cal tenir en compte la importància de la ventilació. Si passarem molta estona en un espai tancat, és convenient airejar l'estada per a evitar que els aerosols romanguin en l'ambient. «A més estona, a més temps que estiguem convivint, major quantitat d'aerosols estan en suspensió i això dispara la possibilitat de contagi. Per això s'incideix tant en la ventilació, ja que amb ella el que es busca és fer desaparèixer aquests aerosols per l'efecte de l'aire» assenyala Julián Olalla.

Els aerosols són el perill més gran

La capacitat que tenen els aerosols de romandre durant molt de temps suspesos en l'aire, representa el perill més gran en les reunions en espais tancats com poden ser ara els menjars i sopars nadalencs. Segons Olalla «el pitjor dels escenaris no és les gotes de saliva sinó els aerosols».

Han estat diversos els estudis que s'han realitzat sobre la forma en què la Covid-19 es transmet i en tots s'ha arribat a la conclusió que les gotetes que respirem representen la principal causa de contagi. «Almenys un 75 per cent i probablement fins al 90 per cent» explica José Luis Jiménez, enginyer i químic.

El nivell de càrrega vírica que l'infectat té en el seu organisme i que desprèn en tossir o parlar, és un dels factors que determinaran la contaminació en l'ambient. A això se li suma el temps que sigui a la casa així com la ventilació i la proximitat entre altres persones sense portar màscara. «Et contagies si estàs en un espai amb algú que emet el virus, que emet gran quantitat de virus que això també depèn de diversos factors i si tens a la gent tancada, amb l'aire compartit i sense màscara» adverteix Jiménez.

Els experts coincideixen que el millor és ventilar l'ambient. Si no és possible, també es pot comptar amb un sistema de filtració d'aire perquè no es coneix el moment exacte en què una persona infectada pot contagiar als altres. Segons un estudi, una persona positiva no contagia contínuament.

«Hi ha estudis que demostren que del 73 per cent de les persones amb una PCR positiva no sortia virus, i de la gent que tenia el virus no emetien el virus tot el temps, a vegades sí i altres no quan se'ls anaven fent proves successives. Si no et contagies, no és perquè la malaltia no posi virus en l'aire sinó perquè la persona contagiada en aquesta casa en aquest moment no ha emès virus o no l'ha fet en quantitats suficients per a infectar a uns altres».


Comentaris

envia el comentari