Imatge d'un coet anant a l'espai

El primer nanosatèl·lit català es posa en òrbita des del Kazakhstan

El llançament del dispositiu s'ha pogut completar després que s'ajornés per problemes tècnics aquest dissabte

El primer nanosatèl·lit del Govern s'ha enlairat aquest dilluns des del cosmòdrom rus Baikonour al Kazakhstan a les 7.07 hores (hora catalana). L'Enxaneta, el nom amb què es va batejar el dispositiu, estava a bord d'un coet Soyuz —juntament amb altres satèl·lits— i és un dels dos que la Generalitat vol posar en òrbita per millorar la connectivitat global de l'Internet de les coses i l'observació de la Terra.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El nanosatèl·lit hauria d'haver-se enlairat dissabte, però per problemes tècnics es va haver de posposar el llançament. La d'aquest dilluns suposa la primera missió del programa NewSpace del Govern, que ha organitzat un acte de seguiment del llançament des del CosmoCaixa, amb la presència del conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.

Les dades obtingudes pel nanosatèl·lit seran claus en la lluita contra el canvi climàtic

La Generalitat impulsa aquest llançament de la mà de l'start-up catalana Sateliot. L'objectiu d'aquest dispositiu és permetre la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de la xarxa de telecomunicacions terrestres convencionals. Un cop en òrbita, el nanosatèl·lit permetrà millorar la connectivitat arreu del territori català.

Segons el Govern, les dades obtingudes pel nanosatèl·lit aportarà informació cabdal per incidir en la lluita contra el canvi climàtic. Es podrà fer monitoratge del cabal dels rius i de les reserves d'aigua, seguiment i protecció de la fauna salvatge o la recepció de dades meteorològiques d'estacions ubicades en llocs remots. També permetrà fer un monitoratge dels moviments del sòl per preveure desastres meteorològics, i de ramats i conreus per detectar malalties i poder definir estratègies més eficients.

Una inversió de 18 milions d'euros

El projecte NewSpace, que impulsa la Generalitat de Catalunya, preveu posar en òrbita fins a sis dispositius fins a l'any 2023, amb una inversió de 18 milions d'euros. Segons el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas, a principis del 2022 es podrà fer un segon llançament, amb un dispositiu amb 100% de tecnologia catalana. 

Més enllà de la posada en òrbita dels nanosatèl·lits, l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya reivindica l'estratègia New Space, que suposarà la creació d'uns 1.200 llocs de treball d'alta qualificació en els pròxims anys.