Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'observador de l'Estartit, Josep Pascual

Gran sorpresa: la NASA reconeix la tasca d'un important meteoròleg català

L'agència nord-americana cita les seves dades del mar recollides al llarg de quasi mig segle a Catalunya

Imatge de l'observador de l'Estartit, Josep Pascual
L'observador de l'Estartit fa gairebé 50 anys que recull dades del mar | Arxiu
 

Josep Pascual, és un dels observadors meteorològics més mediàtics de Catalunya amb diferència. La seva persistència a l'hora de recollir dades meteorològiques del mar a l'Estartit des de fa quasi 50 anys, ha fet que s'hagi convertit en un referent a nivell mundial i que ara l'hagi citat la NASA

L’organisme meteorològic dels Estats Units va compartir dimecres a Twitter un comunicat on mostra la  recerca i el valor de les observacions d'en Josep Pascual. És la sèrie de dades més llarga i ininterrompuda de tot el Mediterrani, des del 1973. Són  47 anys de dades de temperatura en diferents profunditats del  mar a l'Estartit i l’evolució creixent del nivell del mar en les darreres tres dècades, entre Begur i l’Estartit. Independentment, porta des del 1969 prenent dades meteorològiques a la zona. 

El meteoròleg sempre ha combinat les seves observacions amb la feina, com a fill d’una família de pescadors que havia après a observar el cel com a necessitat i que va desenvolupar a partir dels primers pronòstics de la televisió estatal, amb Mariano Medina, fins a l’aprenentatge autodidàctic, la col·laboració amb 'l’Instituto Nacional de Meteorología' i, posteriorment, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).