La vida, com tot en aquest món, està plena de contradiccions, i sembla que el seu origen estaria, precisament, en una casualitat que ara seria absolutament nociva per als éssers vius. Precisament, sembla que molts dels productes que en l’actualitat són extremadament verinosos per a la supervivència van ser claus a l’hora de crear molècules imprescindibles per a la creació de la vida.
Segons els registres fòssils, tot apunta a que les primeres formes de vida van tenir el seu origen en les fonts hidrotermals que hi ha al fons dels oceans, zona extremadament àcida y càlida. En aquest sentit, un grup d’investigadors de la NASA ha reproduït en un laboratori aquest origen de la vida amb l’objectiu de conèixer més sobre aquell moment crucial que va permetre tenir el món que coneixem actualment.
Els resultats de l’estudi s’han publicat recentment a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences i, segons els experts, podrien ser claus a l’hora d’estudiar la possible vida extraterrestre, un dels objectius principals dels astrònoms. Els investigadors del Laboratori de Propulsió a Reacció de la NASA a Califòrnia, als Estats Units, han dut a terme l’experiment durant 9 anys.
"Experimentally Testing #Hydrothermal Vent Origin of Life on #Enceladus & Other Icy/Ocean Worlds"
READ NOW: https://t.co/UZTo6o2sWh pic.twitter.com/kiUVowgpEF— Astrobiology Journal (@Astrobiology_jn) 20 de setembre de 2017
Un pas més en l’estudi de la vida extraterrestre
«Investigar com l’atmosfera, l’oceà i els minerals dels respiradors hidrotermals impacten en tot això pot ajudar-nos a saber quina probabilitat hi ha que això hagi passat a un altre planeta», explica Laurie Barge, l’astrobiòloga que ha liderat l’estudi. I és que l’estudi de l’origen de la vida i la possibilitat que això hagi passat més enllà de la Terra es basa en l’energia química alliberada per les reaccions a les profunditats dels oceans, i no en l’energia solar.
- També et pot interessar: La NASA troba aigua a l’asteroide Bennu
De fet, alguns especialistes afirmen que, dins del sistema solar, algunes llunes de Júpiter o Saturn podrien contenir fonts hidrotermals sota el gel, cosa que obrirà la porta a la formació de vida i a impulsar missions d’exploració en un futur. Els experts de la NASA van fer combinacions de pH i la temperatura de l’aigua per dur a terme el seu experiment, ja que són les condicions de les fonts hidrotermals per a la formació de vida.