Govern espanyol, sindicats i empresaris no han aconseguit aquest dijous un acord per prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) més enllà del 30 de setembre tot i que s'esperava que avui mateix s'aconseguís tancar-ho per la seva aprovació demà en un Consell de Ministres extraordinari, han informat a Europa Press fonts de la negociació.
No obstant, tant fonts del govern com dels sindicats, asseguren que s'han aconseguit «importants avenços» i que l'executiu tornarà a enviar als agents socials un nou document per continuar negociant «en els pròxims dies». La reunió d'aquest dijous ha estat molt llarga: ha començat poc abans del migdia i ha finalitzat cap a les 20.00 hores sense que les parts hagin aconseguit, de moment, superar els dos obstacles que els separen d'un pacte de continuïtat dels ERTO a partir de l'1 d'octubre.
Així, quan falta menys d'una setmana perquè la regulació actual dels ERTO associats a la Covid-19 finalitzi la seva vigència, la negociació segueix encallada en la definició dels sectors on focalitzar els ERTO i en les exoneracions de quotes empresarials.
En aquest sentit, fonts empresarials indiquen que mentre no tinguin cabuda als ERTO totes les empreses i treballadors no hi haurà acord amb el govern. Recorden que a Alemanya s'han prorrogat fins al 31 de desembre de 2021 per tots els sectors i amb una exoneració del 100%.
Millores en protecció social
No obstant, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha avançat aquest matí que si que s'havien aconseguit desencallar amb els agents socials alguns temes relacionats amb la protecció social associada als ERTO. Així, Díaz ha anunciat que s'elevarà el 'comptador a zero' de 180 a 196 dies i s'aplicarà durant tot 2021: es mantindrà la prestació dels treballadors en ERTO en el 70% de la base reguladora encara que transcorrin sis mesos (abans baixava al 50% al cap de sis mesos de cobrar-ho), i s'introduiria una prestació per treballadors fixes-discontinus per la mala temporada turística.
La ministra ha insistit que el govern vol protegir a totes les empreses que ho necessitin, no només del sector turístic, sinó també les que depenen d'ell o estan vinculades a aquesta activitat d'alguna manera. Tot i això, ha reconegut que aquesta és una tasca complicada, que posarà difícil la negociació, com així està passant.
Per la seva part, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, deixava clar aquest mateix matí que «no hi pot haver cafè per tothom» perquè totes les empreses s'han vist afectades per la pandèmia amb la mateixa intensitat.