Un grup de ciutadans ha dit prou a pagar per visitar alguns espais naturals de Catalunya. Organitzats en un col·lectiu anomenat 'Prou pagar en espais naturals' denuncien que «s'ha aprofitat» l'alta afluència de visitants «en dies puntuals», i coincidint amb les restriccions de mobilitat per la pandèmia, per imposar «un peatge». Un dels casos que denuncien és el del Trabucador, al delta de l'Ebre.
En aquest sentit, asseguren que la taxa de l'istme, que els residents de Sant Carles de la Ràpita no han de pagar, «facilita que aquesta pràctica s'escampi com una taca d'oli per tot el territori». Un altre dels exemples que posa el col·lectiu és el del riu Estrets a Arnes, a la comarca de la Terra Alta.
Des de 'Prou pagar en espais naturals' denuncien que hi ha «molts responsables polítics interessats» en la introducció d'aquestes taxes, però recorden que la gestió i conservació dels Parcs Naturals, entre d'altres, s'ha de finançar amb els impostos que la ciutadania ja paga.
Una mesura que busca desincentivar l'arribada del turisme
El grup 'Prou pagar en espais naturals' assegura que la implantació d'aquests pagaments busca desincentivar l'arribada del turisme. «Això implica la meitat de vehicles, de cues i de residus i redueix a la meitat els visitants, però dobla la percepció de qualitat», denuncien en un vídeo a les xarxes socials.
El col·lectiu recordar que les primeres experiències al Cap de Creus i Collserola s'han estès a altres Parcs Naturals com la Fageda, Aigüestortes o Montserrat. Així mateix, lamenten que l'oposició a aquestes taxes «és feble», motiu pel qual el sistema es pot generalitzar.
Perill que les taxes acabin gestionades per grans concessionàries
Així mateix, alerten que imposar el pagament de taxes suposa «fortes inversions» —225.000 euros en el cas del Trabucador— en infraestructures, programaris i contractació de personal. Aquesta despesa, denuncien, és deficitària per a l'administració local, havent-hi perill que acabi en mans de grans concessionàries que disparin els preus.
El col·lectiu avisa que «preus simbòlics», com els 5 euros que s'han de pagar per accedir en cotxe al Trabucador no cobreixen les despeses i que en els espais on fa anys que s'ha implantat la taxa, el preu s'ha multiplicat per cinc «en menys de nou anys».
Recurs a la taxa del Trabucador
Fa quinze dies, un particular va presentar un recurs de reposició davant de l'Ajuntament de Sant Carles la Ràpita en contra del cobrament de la taxa, demanant que es declari nul l'acord que regula el preu públic de l'accés en vehicle a l'istme.
En aquest sentit, el col·lectiu 'Prou pagar en espais naturals' ha penjat, al seu perfil de Facebook, un model d'aquest recurs perquè qualsevol ciutadà que no hi estigui d'acord també hi pugui presentar al·legacions.