La prova pilot per vianalitzar el raval de Santa Anna no ha rebut un suport unànime. De fet, a la zona afectada ha aixecat força discrepància, especialment en l'àmbit comercial, tot i que també va tenir defensors. Ja quan es va posar en marxa va tenir detractors, i ara que s'ha remodelat, la situació no ha canviat.
Arran d'això ha nascut la Plataforma per la Mobilitat del Nucli Antic de Reus, una entitat que s'ha donat a conèixer entre alguns veïns de la zona a través del manifest fundacional que han distribuït. L'entitat, legalment constituïda, es presenta amb la voluntat «de fomentar la participació ciutadana en la definició de l'urbanisme d'aquesta àrea».
Neix una plataforma per implicar-se en el projecte de vianalització
L'objectiu, exposen, és que aquest urbanisme «sigui favorable pels residents, comerciants, restauradors, propietaris, així com entitats que conviuen a la zona». Expliquen que volen teixir relacions amb la ciutadania i les entitats implicades a la zona, tant veïnals com comercials o empresarials, i establir un diàleg amb les administracions públiques.
Segons el document lliurat als veïns, la Plataforma va impulsar una enquesta arran de la primera prova pilot de vianalització del raval de Santa Anna. Aquesta enquesta l'haurien respost 131 establiments segons s'explica al document amb els resultats següents destacats per la mateixa plataforma:
Un 87,02% dels enquestats assegurava que havia empitjorat el volum d'ingressos respecte a la campanya de Nadal de l'any anterior. Un 82,44% es mostrava contrari a la vianalització definitiva del raval de Santa Anna, i un 58,02% afirmava haver rebut queixes per part dels seus clients en relació amb les dificultats per arribar al nucli antic.
Per últim, el 92,37% dels enquestats es mostrava d'acord en realitzar un estudi, coordinat amb la Plataforma, sobre la viabilitat de vianalitzar el raval. L'entitat, que ha declinat fer declaracions a aquest mitjà, sí que ha començat a moure's, almenys en l'àmbit polític.
Cs dona suport a la reivindicació de diàleg de la Plataforma
Segons ha informat Ciutadans aquest dijous, la formació taronja s'ha reunit amb membres del col·lectiu i, de resultes d'aquesta trobada, reclama una sèrie d'informacions al govern local. Per començar, vol conèixer l'informe de mobilitat de la zona afectada per la vianalització del raval de Santa Anna.
La portaveu de Cs, Débora García, reclama que es tingui en compte l'opinió dels afectats a l'hora d'actuar en aquest sentit. «Convertir aquest carrer en zona de vianants afecta la mobilitat de tota la zona i, per això, volem saber amb quins criteris s’han pres determinades decisions i si eren l’única solució possible».
Segons detallen en un comunicat, el grup municipal fa referència al carrer de Salvador Espriu, que just abans de la plaça del Prim, puja cap al carrer de l'Amargura. Volen saber, en concret, «per què al carrer Salvador Espriu els vehicles han de circular pel carril de l’esquerra i per què només es veuen afectats per aquest canvi els aparcaments privats (Prim i Simonet) i no els públics».
Quan es va posar en marxa la prova pilot de vianalització es va suprimir un espai de càrrega i descàrrega i de contenidors al tram superior al carrer per habilitar l'entrada al pàrquing del Simonet des del carrer de l'Amargura, única via d'entrada i sortida de l'aparcament quan el raval queda tallat al trànsit. La disposició de l'entrada i sortida del pàrquing, segons s'explicava llavors, havia provocat que durant uns metres, en aquest carrer s'hi circuli pel carril contrari al que és habitual.
Débora García reclama al govern de Reus «que no prengui decisions de forma unilateral i tingui en compte l’opinió tant dels comerciants com dels residents a la zona del Raval Santa Anna». La trobada amb membres de la Plataforma per la Mobilitat del Nucli Antic de Reus ha servit a Cs, asseguren, per constatar que «els afectats demanen que se’ls tingui més en compte».
La proposta de la formació taronja, de fet, és que es creï un espai de diàleg per escoltar les demandes dels afectats «abans de decidir tancar de forma definitiva aquest raval al trànsit de vehicles durant unes hores». Des de Cs matisen que «habilitar zones de vianants i espais més amables per passejar és una necessitat, però, abans de prendre decisions, s’han d’avaluar tant els efectes positius com els negatius i tenir en compte variables com afectacions a la mobilitat, als veïns o als comerços».
El govern de Reus es manté ferm en la vianalització
Precisament aquest dijous, durant el balanç del primer any del mandat que ha fet el govern local, un dels temes que s'ha tractat ha estat el de la vianalització del raval de Santa Anna. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha sentenciat que «el raval de Santa Anna es vianalitzarà ja, és una prioritat».
Segons ha detallat, l'objectiu és convertir la vianalització en definitiva abans d'acabar el 2020, i «se seguirà vianalitzant les tardes mentre treballem amb el projecte definitiu». Apel·lant als seus detractors, apunta, «si no tenim el concepte que la ciutat la fem per la ciutadania, malament anem».
Argumenta, a favor de suprimir el trànsit en aquest vial, que «a un espai com aquest, que només hi passen els cotxes però no s'aturen perquè no s'hi poden aturar, hi hem de donar prioritat als vianants perquè hi puguin passejar». Ha recordat, de fet, l'antic eslògan reusenc de «l'art de comprar passejant».
També fent memòria, ha recordat que «ningú entendria avui que el carrer Llovera i Monterols tinguessin circulació de vehicles i al seu moment no es va entendre». Considera, doncs, que en el cas del raval de Santa Anna es produeix una situació similar, i manté que el govern seguirà endavant amb el projecte.