Imatge d'una mona aranya.

Neix al Zoo de Barcelona una cria d'un mamífer en perill d'extinció

La cria es troba en perfecte estat de salut

El Zoo de Barcelona està de la més absoluta enhorabona. El parc compta des del mes passat amb una cria de mona aranya bruna, una espècie en perill crític d'extinció segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. 

La cria, de la qual encara se'n desconeix el sexe, es troba en perfecte estat de salut i està sent protegida en tot moment per la seva mare. És la tercera cria d'aquesta femella.

Actualment, al Zoo de Barcelona hi ha un grup familiar de nou individus format per un mascle, tres femelles adultes, una d'elles d’edat avançada, i cinc femelles més joves, nascudes entre el 2016 i el 2019. 

La població natural d'aquesta espècie, que habita a les selves septentrionals de l'Amèrica del Sud, s'ha reduït en un 80% en els últims 45 anys.

La mona, en perill d'extinció

El Zoo de Barcelona participa activament en el programa europeu d’espècies en perill EAZA Ex-situ Programme (EEP), coordinat per l’Associació Europea de Zoos i Aquaris, per facilitar la reproducció d'aquesta espècie. La població actual de l'EEP de la mona aranya consta de 69 individus repartits en 16 institucions. 

Segons el director del Zoo, Antoni Alarcón, aquests programes pretenen «mantenir una població estable i sana a nivell europeu perquè alguns d'aquests membres puguin reforçar les poblacions naturals i dur a terme programes de reintroducció»

Temps de canvis al Zoo

El Zoo de Barcelona enderrocarà l’Aquarama per construir-hi una reserva d’animals. Tal com ha avançat Betevé i ha confirmat l’ACN, els treballs començaran el mes de juny i la inauguració està prevista pel 2023. 

Les noves instal·lacions tenen com a principal objectiu preservar la diversitat. La reserva estarà operativa de cara a principis de l’any que ve i servirà per acollir de forma temporal tot tipus d’espècies mentre s’estiguin fent reformes en altres instal·lacions del centre.

L’Aquarama compta amb una superfície d’uns 3.000 metres quadrats, que es troben en desús des de fa uns anys. Prèviament es feia servir d’habitacle per dofins, foques i lleons marins.

Pel que fa al dofinari, que tampoc s’utilitza en l’actualitat, està previst que s’enderroqui en els pròxims tres o quatre anys, tot i que encara no s’ha concretat què s’hi farà.