Imatge d'una nevada al Pirineu

'La Niña' podria portar-nos un hivern com els d'abans a Catalunya

Els experts afirmen que el fenomen de 'La Niña' aquest hivern és molt probable que aparegui

Fa pocs dies, els meteoròlegs  de la NOAA (Oficina Nacional  de l'Administración Oceànica i Atmosfèrica)  dels Estats Units  van pronosticar que les condicions són molt favorables per tal que es desenvolupi el fenomen de 'LaNiña' al llarg dels propers sis mesos, és a dir, durant bona part de l'hivern a l'hemisferi nord. El fenomen de 'La Niña' és l'oposat al del Niño i, segons diferents estudis, es creu que aquests fenòmens  de teleconnexió globals, també ens afecten al temps que puguem tindre a la península Ibèrica, però de forma més discreta.

Com ens afecta el fenomen?

Val a dir que aquestes modificacions en els patrons de la circulació del Pacífic ens afecten de forma molt modesta i, no tots els canvis de temps  que tenim a Catalunya vénen predefinits per aquests patrons del Pacífic. Tot i això, hi ha estudis que insinuen que quan hi ha 'El Niño', a Catalunya  acostumem a tenir períodes amb temperatures  més aviat càlides  per l'època.

Tanmateix, amb el cas de 'La Niña' passa justament al contrari, acostumem a tenir períodes on hi ha més moviment dels diferents patrons atmosfèrics (borrasques  i anticiclons) i hi ha més facilitat perquè tinguem entrades d'aire  més fred  provinents del nord d'Europa. Per tant, podríem tenir un hivern més fred i mogut a Catalunya que el dels darrers anys.

Què és 'La Niña'?

No és res més complicat que el fenomen  oposat a 'El Niño'. És a dir, la circulació atmosfèrica  al Pacífic  s'inverteix, fet que implica temperatures  superficials del mar  més fredes  de l'habitual al Pacífic  central, a prop de l'equador. Això fa que el temps  es torni molt més mogut a les costes sud-americanes però, per contra, a les costes asiàtiques l'acumulació de les aigües càlides  del Pacífic  afavoreix la formació de nuvolades, pluges  molt intenses  i sovint també inundacions. 'La Niña', a més, també sol implicar més huracans  a l'Atlàntic, al contrari del que passa amb 'El Niño'.

La NOAA  apunta que 'La Niña' afavoreix temperatures  més altes  a l'hivern  i un ambient més sec  al sud dels Estats Units, i temperatures  més baixes  de l'habitual al sud d'Alaska, al nord-oest del Pacífic i a l'Oest Mitjà. Convé recordar també que el fenomen  de 'La Niña'  es relaciona amb canvis atmosfèrics  en altres regions del món  com podrien ser les pluges  més intenses  a l'Amazones, o bé la intensificació dels monsons  d'estiu a l'Índia. A nosaltres, es creu que també ens afecta, tot i que de forma més indirecta com ja hem comentat.