Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall de la vacuna Moderna

El nivell de vacunació està «lluny de ser suficient» per a evitar un rebrot a Europa

El director de l'OMS a Europa ha assenyalat que cal assolir el 80% de la cobertura de la vacunació i que cal tenir en compte «les lliçons de l’any passat»

«La cobertura de les vacunes està lluny de ser suficient per a protegir la regió de rebrots». Aquestes són les declaracions que ha fet aquest dijous al matí el director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Kluge.

En una roda de premsa a l’oficina regional europea de l’OMS, el belga expert en salut pública no ha evitat destacar la bona evolució de les xifres de la pandèmia de Covid-19. Ha fet referència a la davallada de nous casos, morts i hospitalitzacions, però ha fet una advertència. 

Kluge situa en el 80% de la cobertura de la vacunació el punt de seguretat

Cal mantenir l’alerta i les mesures de control sanitari, ja que amb l’actual taxa de vacunació a Europa no n’hi ha prou per a evitar un ressorgiment de la pandèmia. «Encara que hem arribat lluny, no hem arribat encara prou lluny», assegurava Kluge a tall de paradoxa. 

En aquest sentit, Kluge ha volgut recordar que «la distància fins a assolir almenys un 80% de cobertura en la població encara és considerable». Les dades de l’OMS a Europa —en què es tenen també en compte dades d’alguns països de l’Àsia Central— indiquen que un 30% de la població ha rebut una primera dosi, i tan sols un 17% té la pauta completa.

Kluge: «Cal tenir en compte les lliçons de l’any passat»

Per aquest mateix motiu, precisament, Kluge ha instat a evitar «l’error» que va provocar l’augment de casos l’estiu passat. De fet, el responsable ha animat els països a tenir en compte «les lliçons de l’any passat» i a actuar, en conseqüència, per actuar ràpidament contra qualsevol repunt de casos.

«En el transcurs del passat estiu, els casos van augmentar gradualment en els grups joves d'edat i es van traslladar a grups més majors. Això va contribuir a un rebrot devastador, confinaments i pèrdues de vides a la tardor i hivern de 2020», ha assenyalat Kluge.

La Unió Europea creu necessari investigar sobre l'origen de la pandèmia

Aquest mateix dijous la Unió Europea també ha fet una pronúncia que pot ser significativa. En boca de la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, i del president del Consell, Charles Michel, la institució transnacional ha defensat la necessitat d'investigar quin ha estat l'origen de la pandèmia de Covid-19

De fet, aquest és un reclam que també ha fet darrerament el govern dels Estats Units. En una roda de premsa prèvia al G7, que començarà demà al Regne Unit, Charles Michel ha assegurat que «el món té dret a conèixer què ha passat exactament per tal de treure conclusions». El president del Consell ha valorat qualsevol esforç per «assolir la transparència i conèixer la veritat».