Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un telèfon mòbil, carregador i home pensatiu

Si carregues el mòbil en aquests llocs, podries ser víctima d'una gran estafa a Espanya

Tot i les innovacions que incorporen, tots els telèfons poden caure al parany dels delinqüents

Al món actual, mantenir els nostres dispositius mòbils carregats és una necessitat constant. Tot i això, l'ús de carregadors públics ens pot posar en risc de ser víctimes d'una estafa.

El telèfon és un dels nostres companys més fidels al dia a dia. En utilitzar-lo durant hores, és normal que la bateria s'acabi acabant en tornar a casa. Tot i això, el millor és evitar carregar-lo en llocs d'ús públic, com avisen els experts.

El perill de carregar el mòbil a llocs públics

Després de comprovar la necessitat d'haver de carregar el mòbil fora de casa, s'han incorporat ports USB públics a diversos punts. Solen trobar-se al Metro, a les botigues i també als restaurants.

Muntatge d´un telèfon mòbil i una noia dient que no amb el dit
Encara que hi ha diversos ports USB públics, el millor és no carregar el telèfon en ells | Frank Vex

Tot i que poden semblar una bona solució davant d'un problema que es repeteix entre moltes persones, cal anar amb compte. La raó és que darrere d'aquests ports USB es pot trobar una estafa en què caure és molt fàcil.

Alguns delinqüents pirategen aquests ports instal·lant un codi maliciós capaç de robar la informació personal. Aquests dispositius es coneixen com a "juice jacking" i poden ser molt perillosos.

En connectar el telèfon, el codi maliciós és capaç d'accedir a qualsevol de les teves dades. També a les contrasenyes, a la galeria del teu telèfon i al teu email. En certs casos, els estafadors poden fins i tot controlar el teu mòbil de manera remota.

Imatge de fons d'una dona amb un mòbil a la mà i cara de sorpresa, amb una altra imatge en primer pla d'un ordinador amb una pantalla de sol·licitud de contrasenya
A través del codi maliciós els estafadors poden robar les teves dades i controlar el teu mòbil en remot | dimaberlinphotos, Getty Images Signature

Consells per evitar ser víctima d'aquesta estafa

Amb l'objectiu que cada cop siguin menys les persones que caiguin en aquesta estafa, els experts llancen una sèrie de consells:

  • Fes servir el teu propi carregador: la forma més segura de carregar el dispositiu és utilitzant el teu propi carregador i cable. Evita els ports USB públics i opta per endolls de paret sempre que sigui possible.
  • Bateries portàtils: portar una bateria portàtil és una excel·lent manera d'assegurar-te que sempre tindràs una font d'energia segura per al teu dispositiu.
  • Cables de dades desactivades: alguns cables permeten carregar el dispositiu sense transferir dades. Aquests cables són una opció segura per evitar el “juice jacking”.
  • Desactiva la transferència de dades: si necessites utilitzar un carregador públic, desactiva la transferència de dades al dispositiu. Això es pot fer a la configuració del telèfon.
  • Actualitza el teu programari: mantingues el dispositiu actualitzat amb les últimes versions de programari. Això pot ajudar a protegir-te contra vulnerabilitats desconegudes.

Si sospiteu que heu estat víctima d'una estafa de carregadors públics, actueu ràpidament. Desconnecta el teu dispositiu immediatament i fes una anàlisi de seguretat. Canvia les teves contrasenyes i monitoritza els teus comptes bancaris i de correu electrònic a la recerca d'activitats sospitoses.