Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una dona usant el mòbil, amb rodones dels logos de Correus i Seur

No caiguis a la trampa!: alerta si reps aquest missatge fals de Seur o Correus

Aquests missatges són estafes que demanen diners pel lliurament d'un paquet

La presència dels ciberdelinqüents és una problemàtica cada cop més real, i cal estar atents. La Policia Nacional ha informat, mitjançant el seu compte oficial de Twitter, quina és la nova estafa d'aquests experts de la informàtica. I és que a través d'aquesta, intenten robar-te tant les dades personals com les bancàries.

Un cop més, aquesta estafa la fan a través de la tècnica coneguda com a 'phishing'. Un terme que fa referència a les estafes basades en una suplantació d'identitat. En aquest cas, per exemple, es fan passar per conegudes companyies de transport.

Concretament, les companyies de paqueteria per les quals es fan passar són de renom, com ara Correus o Seur. Tot i que també es fan passar per altres com a MRW o DHL. A causa d'aquests casos, l'OCU recomana estar atents quan rebem missatges dubtosos, dels quals podem desconfiar.

Com ho fan per robar les dades bancàries?

Com hem comentat anteriorment, el primer pas dels estafadors és enviar-te un missatge al mòbil fent-se passar per l'empresa de paqueteria. T'hi indiquen que hi ha hagut algun error amb l'enviament del teu paquet. Cal destacar, que encara que de vegades no esperem cap paquet, estem tan immersos en la compra en línia, que moltes altres vegades sí que cola.

D'aquesta manera, et faran descarregar una aplicació o fer clic en algun enllaç per fer la confirmació de les teves dades. Aquí és quan et demanen les del compte bancari per poder robar-te.

Una persona utilitzant un mòbil amb la pantalla en blanc
Compte amb donar les dades bancàries a pàgines web sospitoses | Getty Images

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Consells per identificar si és 'phishing'

A continuació, et mostrem alguns consells que ofereix la pàgina web de l'OCU, per intentar reconèixer si el missatge que us arriba és una estafa o no.

  1. Verifica que el nom de qui t'envia el missatge és l'original. Per exemple, en el cas dels correus electrònics, el text que hi ha després de l'arrova (@), ha de coincidir amb el del contacte oficial de l'empresa original.
  2. Si passes el ratolí per sobre d'algun dels enllaços que t'envien, moltes vegades apareix una finestreta amb l'adreça real a la qual et porta aquest enllaç. Si no coincideix amb la que et fan creure que és, possiblement sigui una estafa.
  3. De vegades el mateix contingut del missatge ja és dubtós. Per exemple, si et diuen que has guanyat un sorteig al qual no has participat o si has de pagar una multa que desconeixies del tot.
  4. També poden arribar missatges segons t'han bloquejat el compte per intent d'estafa, o similar. Revisa'ls bé i comprova amb el teu banc real que sigui verídic. Moltes vegades els ciberdelinqüents fan servir aquesta tècnica per espantar, fer-se passar pel banc que suposadament t'ajuda a resoldre'l, i robar-te les dades.
  5. Si quan ets dins d'alguna pàgina web et demanen les dades, fixa't bé en les característiques següents de l'enllaç:
  6. Té el nom oficial de la web de l'empresa, però no és l'enllaç oficial (no coincideix).
  7. Té afegit al nom oficial alguna lletra o símbol.
  8. L'enllaç no comença per: https://.
  9. Té faltes d'ortografia.
  10. Els colors o els logos de la pàgina web no corresponen als originals corporatius de l'empresa.