Un agent de trànsit en un control de carretera

No hi ha descompte: Si et posen una d'aquestes multes de la DGT, s'ha de pagar el 100%

No sempre et podràs beneficiar del pagament immediat

La Direcció General de Trànsit està cada cop més pendent que no hi hagi infraccions a la carretera. L'objectiu principal és reduir el nombre d'accidents de trànsit i, per això, s'imposen abundants sancions per controlar els conductors.

Aquells que es posen al volant saben que sempre han de mantenir una actitud responsable. Per exemple, no poden excedir els límits de velocitat de cada via, ni tampoc saltar-se cap de les prohibicions que estableix la llei.

Tot això, però, una de les maneres de tenir-ho controlat és a través de les sancions o multes. En aquest sentit, n'hi ha diferents tipus. Per exemple, en alguns casos, podràs pagar abans i estalviar diners. En altres, això és completament impossible.

Molts conductors es beneficien del pagament immediat

Les multes i sancions de la DGT són cada cop més dures. En efecte, sembla que la xifra a pagar puja cada any més. Tot i això, perquè els conductors puguin fer front a la seva multa, des de l'organisme s'ofereix la possibilitat de beneficiar-se d'alguns descomptes.

Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor
El pagament immediat suposa un estalvi del 50% | Europa Press

És el cas, per exemple, de l'estalvi de diners que suposa el pagament immediat. De manera automàtica, s'aplica un descompte en el desemborsament. Tot i això, cal recordar una vegada més que això no sempre és possible. Hi ha alguns supòsits on no ens en podem beneficiar.

Quan s'efectua una sanció contra el conductor, hi ha un termini des de la notificació. El conductor es pot beneficiar d'una bonificació del 50% sobre el preu de la multa. A això és al que es coneix habitualment com a pagament immediat.

 

El descompte no s'aplica a totes les sancions de la DGT

Des del moment de la notificació de la multa administrativa al conductor, se n'ofereix un pagament reduït. Per exemple, en cas que la sanció sigui de 100 euros, amb el pagament immediat es reduiria fins als 50 euros. És un descompte del 50%.

Això no obstant, aquest benefici no s'aplica a tota mena de sancions. Com passa amb tota regla, també hi ha excepcions. Conèixer-te serà de gran ajuda per no pagar de més quan vagis al volant.

Danys a la carretera o senyals de trànsit

 

El primer supòsit en què el conductor no es podrà beneficiar del pagament immediat a la seva sanció és quan es fa malbé la carretera, així com els senyals de trànsit. En aquest sentit, l'infractor s'enfronta a sancions de fins a 3.000 euros i no hi haurà descompte.

Per exemple, això sol passar quan es produeix un accident de trànsit ocasionat per una persona que, encara que afecti o no un altre vehicle, faci malbé elements de la via. Tenir en compte això és molt important. Com ara saps, no podràs estalviar res si et sancionen.

Imatge de dos agents de la guàrdia civil parlant amb un conductor
Hi ha dos supòsits on no hi haurà descompte de part de la DGT | Getty Images

 

Conductor no identificat

D'altra banda, són moltes les ocasions en què no és possible identificar el conductor d'un vehicle. Tot i això, no sempre és aquest el que condueix el cotxe quan es produeix la infracció i la corresponent sanció.

Per aquest motiu, en rebre una multa que no ens pertoca estem obligats a facilitar a la DGT les dades de la persona que conduïa. Si passa això, tampoc hi haurà descomptes ni bonificacions per pagament immediat ni per cap altra causa.

L'objectiu últim, recordem-ho, és controlar i reduir el nombre d'accidents de trànsit que puguin acabar sent mortals. Per això, la DGT endureix cada vegada més les sancions, augmentant-les i incrementant-ne l'import. D'aquesta manera, es pretén que qui agafi un vehicle prengui consciència de la responsabilitat que té. Si no, es pot enfrontar a abundants multes econòmiques.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp