Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una altra imatge d'una mà amb molts bitllets d'euros a la mà i una emoticona d'una guardiola de porquet amb monedes entrant

Si no vols pagar molts impostos quan facis una donació a familiars, aprèn aquest truc

Aquest consell pot ser una bona manera de no pagar impostos de més quan donis o rebis una herència

Rebre una herència o una donació pot tenir tant beneficis com inconvenients. Un dels problemes a què s'enfronten els beneficiaris és a la càrrega fiscal, ja que són diversos els impostos que cal tenir en compte.

El principal impost que cal conèixer és l'impost sobre successions i donacions. En aquest cas, la quantitat canviarà segons el valor de l'herència o la quantitat donada, ja que es tracta d'un tribut progressiu. És a dir, com més obtinguis, més pagues.

Així mateix, també depèn del grau de consanguinitat que comparteixin l'hereu i el difunt. Per aquest motiu, cada cop són més les persones que es pregunten què poden fer per evitar pagar de més.

Canvis als impostos segons la comunitat autònoma

L'impost sobre successions i donacions també està lligat a la decisió de cada comunitat autònoma. En aquest sentit, caldrà abonar-lo al lloc de residència del difunt.

Cada comunitat compta amb les seves pròpies competències per regular-ho. De fet, algunes, com la Comunitat de Madrid, Andalusia o Castella i Lleó, tenen bonificacions que pràcticament ho suprimeixen, amb els avantatges que això té per al contribuent.

Muntatge amb parella de gent gran i moneder amb bitllets d'euro
Fer una donació en vida pot evitar pagar impostos com la Plusvàlua Municipal | Pexels, Photo Images

El truc per evitar pagar impostos de més en donar a familiars

A més, en rebre l'herència o donació és possible que calgui fer front a un altre impost conegut com a Plusvàlua Municipal. Això passa si queda inclòs algun bé immoble. No obstant això, hi ha un truc per evitar-ho.

El que es pot fer és una donació dels diners en vida, cosa que cada cop més contribuents posen en pràctica. És una manera d'eludir l'impost esmentat. Això sí, els diners es donen amb l'objectiu de fer-los servir per comprar un primer habitatge.

En aquest cas, el que es grava és la donació de diners, ja que cadascú pot utilitzar aquests diners que rebi com vulgui, com comprar un habitatge. D'aquesta manera, només caldrà pagar l'impost de successions i donacions sense la plusvàlua municipal.

La raó és que, en aquest segon cas, a l'herència no hi va inclòs cap immoble, per la qual cosa pot ser un bon truc per, en lloc d'abonar dos impostos, pagar només un.

A més, algunes comunitats, com Catalunya, redueixen l'impost de successions i donacions si els diners donats són per a la compra d'un primer habitatge.