Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Cotxes aparcats al carrer, i al cercle, un senyal de gual

Et poden multar si aparques davant un garatge, encara que no hi hagi senyal de gual?

Aquest és un dels dubtes més freqüents per part dels conductors i la seva resposta no sempre queda clara

Cada cop són més els senyals com el gual, els de les places de càrrega i descàrrega i altres que fan complicat aparcar a les ciutats. I aquest és un problema a què s'enfronten milers de conductors.

El creixement de la població ha desembocat que ara hi hagi més persones amb vehicle propi. Alhora, cada vegada hi ha menys espais per aparcar a causa de diverses situacions.

Per aquest motiu, un dels dubtes més freqüents és què passa quan, en trobar un garatge, no hi ha el gual senyalitzat. En aquest cas, cal donar una ullada a la normativa per evitar possibles multes.

La multa per aparcar en un gual senyalitzat

El gual sempre ha de comptar amb el senyal de gual permanent (R-308). D'aquesta manera queda clar que no es permet aparcar. De saltar-se-la i fer-ho, obstaculitzant l'entrada o la sortida dels vehicles, se't penalitzarà amb una multa.

La quantia d'aquesta multa serà de 200 euros, quedant-se en 100 euros per pagament immediat. A més, el propietari del gual pot avisar la grua, cosa que encareix la recollida del vehicle.

Aquesta prohibició està inclosa a l'article 91.2 del Reglament General de Circulació. S'hi indica que la parada i l'estacionament en un gual s'han de realitzar sense que el vehicle obstaculitzi la circulació.

Muntatge d'un home agafant una multa del cotxe i d'una banda la imatge de diversos bitllets d'euro
La multa per aparcar en un gual puja a 200 euros | Getty Images

Compte amb el risc cap a altres usuaris

A més, s'afegeix que tampoc no ha de constituir "un risc per a la resta dels usuaris de la via, tenint cura especialment de la col·locació del vehicle i evitar que es pugui posar en moviment en absència del conductor".

D'altra banda, cal recordar que sí que es permet parar en un gual si el temps no supera els dos minuts. Per fer-ho, el vehicle no pot obstaculitzar el pas d'altres vehicles i/o vianants.

Et poden multar si el gual no està senyalitzat?

Tot i això, un dels dubtes que més apareixen entre els conductors és si et poden multar també quan el gual no està senyalitzat. En aquest cas, la resposta és més clara del que sembla.

Encara que no hi hagi una placa de gual, parar o estacionar davant d'un garatge està prohibit. La raó és que, en fer-ho, se segueix obstaculitzant l'entrada o la sortida dels vehicles, com s'indica a l'article 91 del Reglament General de Circulació.

Per això, tant si hi ha placa com si no, aparcar davant d'un garatge pot comportar 200 euros de multa. La diferència entre totes dues és que, si no hi ha placa de gual, no hi ha obligació legal de retirar el vehicle, encara que això depèn de l'agent d'autoritat.

Per altra banda, també es pot donar el cas de trobar-se amb un tram de vorera amb una línia groga. Aquesta pot implicar o no l'entrada a un garatge sense una placa de gual que el senyalitzi. En aquest cas, estacionar continua estant prohibit.