Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a les mans, escrivint, i una altra persona amb gest dubtós i uns interrogants sobre el cap

El botó del telèfon mòbil que hauries de desactivar per evitar ensurts al banc

Els criminals aprofiten qualsevol badada per atacar, així que has d'actuar sempre amb molta prevenció

En un món cada vegada més connectat, els telèfons mòbils han esdevingut una eina essencial a les nostres vides. Els dispositius tenen una gran multitud de funcions que ens permeten fer fotos, enviar missatges o fer pagaments en un instant. Els avantatges són immensos, però els inconvenients estan assumint una rellevància preocupant.

Els ciberdelinqüents, igual que la tecnologia, no deixen de renovar-se, estan perfeccionant les seves tècniques per accedir a les nostres dades i robar-nos els diners dels nostres comptes bancaris. I hi ha una manera d'evitar aquestes pràctiques només tocant un botó del teu terminal.

Per què has d'anar amb compte amb el Bluetooth?

El Bluetooth ja fa molt de temps que està incorporat als mòbils, fins i tot abans de l'aparició dels smartphones. Aquesta opció ens ajuda a connectar-nos amb altres dispositius de forma inalàmbrica, sigui per traspassar contingut, posar música en un altaveu o vincular el telèfon al cotxe. Tot i això, és fonamental vigilar aquesta funció i només activar-la quan la necessitis.

I és que els criminals, en cas d'estar a una distància propera de tu, podrien connectar-se al teu mòbil i quedar-se amb les dades i les contrasenyes. És important rebutjar qualsevol sol·licitud via Bluetooth que desconeguis, encara que és possible que es puguin introduir al teu telèfon sense el teu consentiment. Aquesta pràctica es coneix com bluesnarfing, i es pot prevenir d'una manera senzilla: deshabilitant el Bluetooth.

Dos agents de la Policia Nacional al carrer i un cercle amb un telèfon mòbil
Els delinqüents poden accedir a la teva informació de manera molt senzilla | Pexels, Europa Press

És perillós perquè poden aconseguir informació important, per exemple, del banc. Aconseguir les claus de l'aplicació del banc o altres mitjans de pagament i robar-te els diners.

Així mateix, un altre aspecte que cal tenir en compte és l'opció que permet accedir a aplicacions de tercers. És possible que ho hagis acceptat alguna vegada, però els riscos són molt alts, ja que altres apps poden accedir a dades ja generades. No hauria de sorgir cap problema, però si has instal·lat una aplicació maliciosa o d'un portal diferent de Play Store o App Store, la teva informació més personal corre seriós perill.

Com et pots protegir?

És possible desactivar l'accés d'aplicacions de tercers de manera senzilla. A cada mòbil és diferent, però normalment hauràs d'anar als ajustaments del teu telèfon i seleccionar 'Privacitat'. Aquí trobaràs una opció que diu "accés a les dades d'aplicacions de tercers" i podràs apagar-la.

Una altra possibilitat és anar a cada aplicació i revisar si aquesta funció està o no habilitada. Google també permet bloquejar aquesta funció per evitar problemes potencials. En qualsevol cas, l'ideal és descarregar programes dels portals oficials, ja que totes les apps estan sotmeses a forts controls de seguretat.