El que fins ara semblava improbable cada vegada es va dibuixant com una opció més real, i el suport de l'oposició i socis de govern al gran pacte que proposa Pedro Sánchez obre l'horitzó d'unes noves eleccions a Espanya. La manca d'unitat va quedar escenificada ahir al Congrés dels Diputats, on hi va haver més retrets que compromís.
En la tornada a les sessions de control del govern en una cambra buida per les mesures de prevenció i distanciament, Pedro Sánchez va intentar mantenir un to amable i conciliador cridant de nou a la gran coalició entre partits, agents socials i comunitats autònomes per a una refundació de país a mitjà i llarg termini.
No obstant això, molts ho interpreten com una part més de l'estratègia del president del govern en el seu afany per presentar-se com el benefactor de la gran coalició i deixar en evidència al cap de l'oposició, Pablo Casado —PP—, que segueix mantenint les distàncies i no acudirà avui a la reunió amb Sánchez «per les seves mentides».
De fet, la sessió d'ahir al Congrés dels Diputats va recordar molt a l'escenari després de les últimes eleccions, en què Pedro Sánchez responsabilitzava del bloqueig institucional a qualsevol que no facilités la seva investidura, i sembla que s'ha instal·lat en l'estratègia de posar en evidència als seus rivals per aconseguir la seva comesa.
Mentrestant, tota l'artilleria de l'oposició se centra a presentar l'oferta de la gran coalició com purs focs d'artifici, un ardit més del president del govern per ocultar la pèssima gestió de la crisi del coronavirus que, a més de les voluminoses xifres de contagiats i morts, arrossega errors com la compra de tests falsos.
Rumors de ruptura
La situació amb els socis de govern no és tampoc gaire favorable. Mentre alguns mitjans apunten que Pedro Sánchez podria estar planejant una traïció a Pablo Iglesias per obligar el PP a entrar en els pactes, cada vegada s'evidencia més la ruptura dels partits nacionalistes i independentistes amb el govern.
Fins ara, la tàctica de Pedro Sánchez ha estat mirar cap a un altre costat i escenificar que tot va bé, però PNB i ERC han manifestat el seu escepticisme respecte a un compromís per construir un nou estat espanyol després de la crisi sanitària. A més, acusen el govern de no respectar els compromisos del pacte electoral i amenacen de fer naufragar la legislatura, amb l'horitzó posat en els pressupostos.
Però el pitjor encara ha d'arribar si es confirmen les pitjors previsions i, després de la fase inicial atenuada per la injecció de diners públics, arriben els efectes de la crisi econòmica, que obligarà a prendre decisions dràstiques i impopulars que poden comprometre el suport de Podem, i del PNB i ERC, sostinguts fins ara amb una bona dosi de maquillatge.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]