Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de feix de bitllets de 50 euros i cartell de la Seguretat Social

Si no tens feina i cobres una ajuda, estiguis alerta: el SEPE envia un avís urgent

Si incompleixes una d'aquestes dues obligacions, et quedaràs sense paga

Presta molta atenció a l'últim darrer avís que ha fet el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) als beneficiaris una prestació per desocupació. En aquest cas, ens centrem en el subsidi que cobren els majors de 52 anys.

Aquestes persones aturades estan totalment obligades a buscar de manera activa una nova feina. Des del SEPE han deixat clar que, si rebutges una oferta de treball o no justifiques per què no fas cap curs formatiu, estaràs en un bon embolic. La sanció que t'imposaran serà la pèrdua de la prestació que estiguis cobrant durant tres mesos.

El SEPE es posa seriós i avisa de com et pot retirar el subsidi d'atur

Ara bé, el pitjor no queda aquí. Si reincideixes una segona ocasió, et trauran la prestació per desocupació fins a sis mesos. I si passa per tercera vegada, et quedaràs sense l'ajuda de manera definitiva. Per l'escassa proporció d'aturats que troben feina pel SEPE, els que es donen de baixa com a demandants per altres causes no arriben al 10 %.

Oficina d'ocupació del SEPE
Ves amb compte, perquè et quedaràs sense l'ajuda del SEPE si reincideixes. | Europa Press

Ha estat el mateix Ministeri de Treball qui ha reconegut que és complicat saber quants es van donar de baixa pel rebuig a alguna oferta de feina o activitat formativa. Això sí, si ets en aquest cas, no t'ho prenguis de broma, ja que et pots quedar sense prestació, encara que també hi ha altres infraccions per les quals et passaria el mateix.

Els supòsits en què treuen el subsidi als majors de 52 anys

Entre altres infraccions, hi ha la de no comunicar la baixa de la prestació quan es donin situacions concretes de suspensió o extinció del dret. «La infracció per no comunicar les baixes a les prestacions se sancionarà directament amb l'extinció del dret a la prestació», responen des del SEPE.

Cal recordar que aquest subsidi per a aturats de més de 52 anys es pot allargar fins a l'edat de jubilació legal. Ara bé, serà així si abans no troben feina. Estem parlant d'una ajuda de 480 € mensuals que poden cobrar aquells aturats que compleixin aquesta edat i ja no tinguin atur o subsidi per desocupació.

Cal assenyalar com són de vulnerables aquestes persones a les quals se'ls abona el subsidi d'atur per a majors de 52 anys. A més, cal indicar que aquest és l'únic subsidi que cotitza per a la jubilació.

El SEPE controla detalladament els moviments dels beneficiaris majors de 52

Així, cotitza pel 125 % de la base mínima de cotització que estigui vigent cada any. Amb tot, es cobra de manera constant fins a aquesta edat legal de jubilació, tret que l'aturat obtingui una feina durant aquest temps.

Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària
L'organisme fa un seguiment de les prestacions que concedeix. | Europa Press

El SEPE té molt clar que cal controlar els seus més de 400.000 beneficiaris del subsidi per a majors de 52. I ho fa obligant-los a presentar una declaració anual de rendes. Hi estaran obligats si han canviat els ingressos, fins i tot si no han patit cap modificació. Amb això, es vol comprovar que el beneficiari no ha superat el 75% del salari mínim interprofessional els darrers 12 mesos, que és imprescindible per cobrar aquest subsidi.

El cas és que aquesta declaració anual cal presentar-la dins el termini i en la forma escaient un any després des que els serveis d'ocupació van admetre el subsidi, o bé des de la darrera represa. El cas és que és independent que hi hagi hagut canvis o no en els ingressos. A més, el SEPE indica que, si no es presenta aquesta declaració, s'interromprà el pagament del subsidi i de la cotització, amb el trastorn que això comporta per al beneficiari.