Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persones fent cua al centre de vacunació del WiZink Center de Madrid

No tindrem immunitat de grup: Avís de cara a l'hivern

L'alt percentatge de vacunació a Espanya permet controlar la pandèmia

Espanya registra una incidència baixa de covid-19. Els últims catorze dies ha sumat 58 casos per cada 100.000 habitants davant dels 372 de mitjana dels trenta països de l'Espai Econòmic Europeu. Segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), el 84% d'espanyols de més de divuit anys estan vacunats, mentre que la mitjana europea se situa al 75,7%.

«La immunitat de grup és un concepte usat en epidemiologia que vol dir que el virus es controla només amb la vacunació. No calen més restriccions i l'epidèmia no creix», exposa Antoni Trilla, cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Trilla diu que no és el moment d'eliminar la mascareta de les nostres vides. A més, tampoc no veu bé treure altres mesures de prevenció de contagis. Segons ell, el millor seria que passés la tardor i l'hivern abans d'eliminar aquestes restriccions.

«No hi ha immunitat de grup amb aquest virus»

«M'agradaria dir que sí, però no hi ha immunitat de grup amb aquest virus», afirma Jeffrey Lazarus, investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). «En el cas del xarampió, amb un 60% o 70% de la població vacunada, no es transmet, però amb aquest coronavirus no passa el mateix», assegura.

Una dona vacunant-se al Wizink Center de Madrid (09/04/2021).
Diversos experts apunten que no hi haurà immunitat de grup amb el coronavirus | GTRES

«No tenim immunitat, però la vacunació contribueix a frenar de manera important la transmissió i fa que els casos siguin menys greus. Que hi hagi menys hospitalitzats i morts per covid. Ens permet parlar d'una situació en què es va controlant l'epidèmia, tot i que encara no ho és», explica Ángela Domínguez, coordinadora del grup de treball sobre vacunes de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE).

«La vacunació pot explicar que hi hagi països amb incidència més baixa i menor pressió assistencial, però encara no actua per si sola, sinó que requereix altres mesures, com ara l'ús de mascareta i limitar els contactes», explica.

Els epidemiòlegs han abandonat el concepte d'immunitat de grup

«Veig molt difícil, per no dir impossible, que s'assoleixi la circulació zero del virus», afirma Antoni Trilla. Mentrestant, Ángela Domínguez creu que per a controlar la variant del delta plus, la vacunació s'ha de situar entre el 90% i el 97% de la població i que, tot i així, no sabríem quant duraria la immunitat i continuaria havent-hi infeccions.

Per la seva banda, Jeffrey Lazarus exposa que el terme d'immunitat de grup ja no s'utilitza com fa mesos. «Molts epidemiòlegs ja han abandonat aquest llenguatge, i l'OMS parla de com fer que la pandèmia deixi de ser una amenaça per a la salut pública».

Un sanitari introduint una agulla en un pot de la vacuna d'AstraZeneca
Molts epidemiòlegs ja no parlen d'immunitat de grup | GTRES

«Això significa que deixa d'haver-hi casos greus que requereixin hospitalització o causin mortalitat. Quan això es redueixi al mínim, controlarem bé la covid-19. Però cal evitar la transmissió, perquè si pugen els casos, acaba repercutint en les persones, sobretot en les de més edat, que van a l'hospital i moren», explica.

Alhora, exposa que, segons el que s'ha vist en diferents països, aquest control no és factible amb menys del 85%-90% de vacunació.

«No es pot saber si apareixerà una variant o un rebrot que ho canviï tot»

«Espanya ara va bé en aquest sentit, està controlant bé l'epidèmia, tot i que ha tingut molts casos i morts, no com altres països, com ara Dinamarca, amb molta menys afectació acumulada, tot i que ara tingui una incidència acumulada a 14 dies més elevada. Tot i això, no es pot saber si apareixerà una variant o un rebrot que ho canviï tot», avisa Lazarus.

Els experts avisen que un país pot tenir l'epidèmia controlada i que el virus segueixi circulant, afavorit pel turisme internacional. «No hi haurà immunitat de grup sense immunitat global. Cap país estarà protegit si no ho estan la resta», apunten els investigadors que ha consultat 'La Vanguardia'.

«No ens preocupem per la immunitat de grup. Anem vacunant el màxim de població possible i siguem prudents amb les mesures de prevenció, que ja són molt poques i no dificulten gaire l'activitat a Espanya», conclou Trilla.