Imatge d'un centre comercial durant les Festes de Nadal

Les empreses aclareixen si hi haurà joguines i begudes per Nadal

La crisi mundial de subministraments genera preocupació entre els consumidors espanyols, davant la possibilitat de quedar-se sense les seves compres

Els grans magatzems, supermercats i botigues de joguines aclareixen els dubtes sobre un possible Nadal sense joguines ni begudes. Sí, perquè a causa de la complicada situació provocada per la manca de subministraments a escala mundial ha fet saltar les alarmes entre els consumidors. Això ha obligat els grans comerciants a reaccionar davant una campanya nadalenca necessària per sobreviure.

La manca de subministraments a Espanya

És probable que alguns ja hagin viscut situacions semblants: anem al nostre supermercat habitual, entrem al passadís on sabem que hi ha aquest producte que ens interessa comprar i, sorpresa! Ja no queda, i no sembla que ho reposaran.

Doncs el mateix passa als concessionaris de tot Espanya, on el temps de lliurament de nous vehicles s'ha incrementat notablement. Segons relata 'El País', a Diego, que volia comprar-se un cotxe nou a Madrid, n'oferien un de gamma inferior i un altre de superior al que volia.

Carrer de Madrid ple de gent
El centre de Madrid en una tarda de compres i grans aglomeracions | EFE

A plataformes populars com 'Wallapop' les consoles 'PlayStation 5' es venen a preus estratosfèrics, gairebé el doble de l'original. «No s'aconsegueixen i no arribaran fins a mitjans de març», assegura un venedor al mateix mitjà.

La veritat és que la sensació que falten productes ens resulta una mica rara, però és una realitat. Els experts ho atribueixen a diversos problemes: ports col·lapsats, manca de camioners i vaixells sobrecarregats. A més, els problemes a les fàbriques asiàtiques i la demanda desbocada després de la pandèmia, especialment als Estats Units, han sorprès tothom.

Els regals de Nadal estan en perill?

A la llista de productes que més difícil es fa aconseguir trobem els materials de construcció, els automòbils, les bicicletes, el paper, les begudes o les joguines. També es fa crònica la manca d'estoc en el cas de les videoconsoles i molts altres productes electrònics. En aquest sentit, les patronals espanyoles insisteixen que es tracta de casos puntuals i que la gran majoria ni ho notarà.

És a dir, descarten un Nadal amb prestatgeries buides de forma generalitzada perquè, si arribés a faltar un producte, asseguren que n'hi haurà un altre per ocupar el seu lloc. En un gran magatzem de joguines de Sevilla, no obstant això, no ho tenen tan clar.

Regals de color vermell al costat d'un arbre de Nadal
Els regals de Nadal no estan en perill aquest 2021 | GTRES

En un gran magatzem de joguines de Sevilla, que sí que reconeix que en un any normal tindria moltes més joguines disponibles, coincideixen en el mateix. «Crec que s'està alarmant massa. Producte hi ha; aconsellem que avancin una mica les compres, però si no hi ha una nina, n'hi haurà una altra», asseguren.

Per la seva banda, en declaracions a 'El País', des de la patronal de grans empreses de distribució (ANGED) «es descarta absolutament un desproveïment». Així, reconeixen que hi pot haver falta puntual de producte, però afortunadament el sector treballa amb «moltíssima previsió», ja que es juguen gran part dels seus ingressos.

Imatge d'un carrer ple de gent durant el Nadal amb una prestatgeria buida
Imatge de les prestatgeries buides en un comerç | Catalunya DIari

«En aquest moment no preveiem desproveïment de cap categoria», és el que asseguren veus internes de les grans cadenes de supermercats i de centres comercials.

Els supermercats demanen mantenir la calma: estan preparats

Si les joguines estan assegurades, què passa amb el menjar? Des de l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (ACES) insisteixen que no hi ha motiu per pensar en un desproveïment.

«Les nostres empreses estan perfectament preparades i el proveïment a les botigues està permanentment garantit a qualsevol regió», expliquen. Encara que reconeixen que hi pot haver episodis molt puntuals de manca d'algun producte concret, però ho atribueixen més a un problema logístic.

Carretó de la compra en un supermercat
Els supermercats insisteixen que estan preparats per al Nadal | PIXABAY

Un cas molt cridaner és el de la ginebra novaiorquesa 'Seagram's', propietat de Pernod Ricard. La marca, lluny dels seus problemes ocults, ha fet de l'escassetat un reclam per tornar amb més força. D'altra banda, altres begudes que enfronten problemes són la ginebra 'Beefeater' o la vodka 'Absolut'.

La patronal, en aquest cas, culpa de la manca de subministraments als problemes de transport marítim, la manca d'emmagatzematge i els pics de demanda.

En aquest cas, l'obertura progressiva dels locals d'oci nocturn ha disparat compra d'aquest tipus de productes. «Hi va haver un efecte crida, similar al del paper higiènic al principi de la pandèmia», reconeixen, si bé insisteixen que els problemes afecten menys del 10% de les marques actualment.

El sector de l'automòbil, un dels més castigats

On sí que es noten els efectes de la crisi és al sector de l'automòbil a causa de la manca de microxips. Un fet que ha frenat les plantes en sec i els terminis de lliurament de nous vehicles han augmentat molt.

De fet, hi ha llistes d'espera de fins a un any per comprar un cotxe nou, de manera que molts clients han acudit al mercat de segona mà. Altres opcions explorades pels consumidors són els serveis de rènting o lloguer de vehicles, encara que aquests sectors també s'han vist contagiats.

Imatge de l´interior d´un vehicle
El sector de l'automòbil sí que enfronta problemes per la crisi mundial de microxips | Pixabay

Pel que fa als productes electrònics, en aquest cas passa una cosa molt curiosa. Tot i que la manca de microxips ha alentit la producció, les vendes s'han disparat. Només la 'PlayStation 5' ja ha venut més de 13 milions d'unitats a tot el món, i 'Apple' també registra vendes molt importants.

En conclusió, el missatge dels grans distribuïdors és el mateix: no sembla que viurem un Nadal apocalíptic i sense regals ni begudes a Espanya.