El ple de constitució de la Diputació de Tarragona ha escollit Noemí Llauradó (ERC) com a nova presidenta de l'ens. Els vots d'ERC (11) i JxCat (8), fruit de l'acord entre les dues formacions independentistes, ha valgut perquè Llauradó es converteixi en la primera dona en ocupar aquest càrrec i en la successora de qui l'havia ocupat els darrers dotze anys, Josep Poblet. En la votació, que ha tingut caràcter secret, Llauradó ha sumat, doncs, els suports dels dinou diputats independentistes, mentre que els set del PSC han votat en blanc i Rubén Viñuales, l'únic representant de Ciutadans, s'ha votat a ell mateix.
Noemí Llauradó es compromet a governar «amb diàleg i consens»
Amb aquest resultat, Noemí Llauradó es converteix en la primera dona, la primera reusenca i la primera diputada d'ERC que obté la presidència de l'ens supramunicipal. Les primeres paraules al càrrec, en el seu discurs d'obertura del mandat i de tancament del ple, s'han dirigit als afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre. «Aquest mateix dissabte visitaré Flix per conèixer l'estat de la situació; estic convençuda que 'rebrotarem'», ha dit.
Llauradó ha admirat «la retòrica i la proximitat» del seu predecessor, Josep Poblet, present a la sala, i ha dedicat agraïments «a la família, als amics i al partit». La fins ara diputada al Parlament de Catalunya —ja ha avançat que deixarà l'acta— també ha tingut un record per la «vulneració dels drets polítics dels eurodiputats electes que avui no poden ser a la sessió constitutiva del Parlament Europeu a Estrasburg», en referència al cas de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín.
La presidenta Llauradó s'ha mostrat «honorada i agraïda» d'ocupar el càrrec i s'ha posat «al servei dels treballadors de la casa per treballar conjuntament per a la nostra regió» i ha destacat que treballarà «per al reequilibri territorial» buscant «el diàleg i el consens entre tots els grups polítics». Llauradó també ha posat l'accent en la qüestió del gènere i és que a més destacar que per primer cop una dona arriba a la seva presidència, s'ha queixat de la manca de paritat a la corporació: vint homes i set dones.
El PSC i Ciutadans demanen a Llauradó que governi «per tots els 800.000 habitants de la demarcació»
Després de la votació que ha donat la presidència a Noemí Llauradó, han intervingut diversos portaveus dels grups amb representació a l'ens. El principal partit de l'oposició és el PSC, que en boca de Josep Masdeu ha demanat a la nova presidenta «que respecti tothom, sense dividir ni excloure», i que «no alimenti fronts, que governi per tots: els 800.000 habitants de la demarcació som el poble». Masdeu ha exigit que «els acords sobre la Diputació de Tarragona s'han de decidir aquí i enlloc més, no hem de ser moneda de canvi de res» i ha aplaudit «la gran feina de Josep Poblet com a president».
Rubén Viñuales, l'únic diputat de Ciutadans, també ha criticat que «el pacte de govern de la Diputació no s'hagi signat a Tarragona». «Això és un molt mal començament», ha dit, després de demanar a Llauradó que «governi per tots els 800.000 habitants de la demarcació». Viñuales ha carregat contra els diputats de JxCat, de qui ha dit que «els ha faltat valentia perquè aquest pacte calia decidir-lo a Tarragona», i s'ha sumat a les lloances a Josep Poblet, que segons el diputat de Ciutadans «ha exercit una brillant presidència on ningú es pot haver sentit exclòs». «Esperem que això segueixi sent així», ha dit.
ERC i Junts per Catalunya rubriquen l'acord
Des d'ERC, Adam Tomàs ha mostrat la «joia» de tot el grup perquè «els valors del republicanisme i la igualtat arribin al capdavant de la Diputació de Tarragona» i siguin «la base del nou país que volem construir». «Volem apostar per noves polítiques de transformació, nous camins d'ajuts als municipis», ha argumentat el també alcalde d'Amposta, que ha subratllat que treballaran amb fidelitat «al municipalisme, a tots els grups de la Diputació, als socis de govern i a la nova presidenta».
Finalment, Lluís Soler, de Junts per Catalunya, ha defensat el pacte en el marc d'un «acord de país» i ha recordat els quatre eixos en què volen basar l'acció de govern de l'ens. «Territori, ciutadania, bona gestió i llibertat», ha dit Soler, destacant en aquest darrer ítem «la llibertat dels presos polítics i la llibertat col·lectiva per arribar allà on vulguem com a país». Josep Poblet, per cert, no ha aplaudit la intervenció del portaveu postconvergent.