Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diputació de Tarragona

ERC i JxCat presenten l'acord per fer Llauradó presidenta de la Diputació

El pacte es va signar el 14 de juny, però no va quedar rubricat fins aquest mateix dilluns

Diputació de Tarragona
ERC i JxCat presenten l'acord per fer Llauradó presidenta de la Diputació | Gerard Recasens

 

Les darreres hores de moviments en el si de JxCat i el PDECat al voltant de la presidència de la Diputació de Tarragona han acabat aquest dimarts al matí. A ben poca estona del ple de constitució de l'ens supramunicipal en el nou mandat, ERC i JxCat han presentat les bases de l'acord que farà que Noemí Llauradó (ERC) es converteixi aquest migdia en la primera dona presidenta de la Diputació de Tarragona.

Les darreres hores, però, han estat un mar d'incògnites. Fins a darrera hora del vespre d'aquest dilluns, 1 de juliol, sectors de l'espai postconvergent estaven disposats a saltar-se l'acord amb ERC que dona la Diputació als republicans per reeditar el pacte del darrer mandat amb el PSC. Els moviments han existit fins a darrera hora, amb estira-i-arronses en el mateix grup de diputats de JxCat, i fins i tot va provocar que el president del PDECat, David Bonvehí, i l'exdiputat Ferran Bel, assistissin a una trobada de darrera hora, aquest dilluns a la nit, per resoldre la situació.

El cas és que, finalment, JxCat donarà suport a ERC i a mig matí d'aquest dimarts, a pocs minuts del ple, s'han presentat les bases d'aquest pacte.

L'acord l'han presentat Lluís Soler, alcalde de Deltebre per JxCat i membre de la direcció del PDECat, a més de diputat provincial; i Àngel Xifré, responsable de política municipal d'ERC al Camp de Tarragona. Soler ha justificat el pacte en el marc d'un «acord de país» i ha subratllat el «repartiment al 50% de les àrees i responsabilitats de govern per a cadascun dels dos partits». 

Així, JxCat assumirà la primera i la segona vicepresidència de la Diputació de Tarragona, mentre que ERC es quedarà la tercera i la quarta, a més de la presidència. Les dues formacions s'han repartit equitativament les àrees de govern i les presidències dels organismes autònoms, si bé no han desvelat cap nom concret i s'han emplaçat al termini d'un mes, que és el límit legal establert per fer el ple del cartipàs.

JxCat assumirà la direcció de les àrees d'Economia i Hisenda, Coneixement i Qualitat i Assistència Ciutadana i la presidència del Patronat de Turisme. ERC es queda Recursos Humans i Serveis Interns, el Servei d'Assistència al Territori, el Servei d'Assistència Municipal i la presidència de BASE. Dins de cada àrea, però, hi haurà subàrees amb diputats delegats de tots dos partits «per tal de garantir el treball conjunt de les dues formacions», segons ha explicat Àngel Xifré.

Soler ha argumentat que «l'acord es fa entre les dues formacions amb més alcaldies a la regió» i «pretén la mateixa correlació que actualment governa el nostre país». «El pacte ha costat, però tot el que costa és perquè val la pena», ha dit Soler.

Àngel Xifré, per la seva banda, ha dit que «el pacte demostra la unitat d'acció entre tots dos partits». «Els dos partits ens sentim units», ha explicat, i ha posat en valor «que la Noemí Llauradó serà la primera dona presidenta de la Diputació de Tarragona, una política valenta i preparada». Xifré ha reblat dient que el pacte de Reus «no ha tingut cap pes» en la decisió de la presidència de l'ens.