YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El nombre de pacients ingressats a Barcelona, proper al del pic de la segona onada

Els centres ja han començat a fer desprogramacions

Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid
Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid | ACN

El nombre de pacients ingressats per la Covid-19 en hospitals de Barcelona s'aproxima al del pic de la segona onada. Aquest és el cas de l'Hospital del Mar, amb 85 pacients a planta i 20 a l'UCI. «Estem en situació d'obrir una quarta unitat de covid-19 i amb l'UCI més que plena», afirma el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Mar i coordinador covid-19, el doctor Juan Pablo Horcajada. «El nombre de pacients amb covid-19 s'ha duplicat en uns quinze dies i l'UCI s'ha omplert més del que li correspondria i no paren d'arribar pacients a urgències», afegeix.

En una entrevista a l'ACN, el doctor Horcajada indica que durant la segona onada van tenir fins a tres plantes obertes per atendre els pacients amb coronavirus i que, quan anaven a obrir la quarta, és quan es va aturar l'increment d'ingressos i van poder desescalar fins arribar a una planta i mitja destinada a la covid-19. Després del pont de desembre, el nombre de pacients que han arribat a l'hospital ha anat augmentant de forma progressiva. Aquest últim cap de setmana, l'hospital ha tingut més de 20 ingressos, assenyala.

«Hem notat l'efecte del desembre i de part del Nadal. Encara no hem vist el de Cap d'Any i el de Reis», afirma el doctor Horcajada, que afegeix: «La tercera onada pot ser molt complicada. Amb el fred els contagis són més freqüents i hi ha també altres patologies. Els propers dos mesos, esperem que menys, seran molt complicats».

A l'Hospital de Sant Pau, hi ha 76 pacients ingressats a planta i 26 a les UCI, unes dades que s'aproximen a les de la segona onada. «La tendència global és a augmentar, si bé és cert que l'increment encara no ha estat explosiu i és variable, fent una mica dents de serra. Hi ha dies en què hem tingut 15 ingressos en una guàrdia i en altres, 4, per exemple», afirma el doctor Pere Domingo, coordinador covid-19 de Sant Pau. El doctor Domingo explica que temen que la situació empitjori en els propers dies: «Amb la zona de crítics molt plena i una sala d'hospitalització també plena, això és altament preocupant».

A l'Hospital Clínic, hi ha en aquests moments uns 150 pacients ingressats per covid-19; una xifra similar a la de mitjan novembre, quan es va arribar al pic de la segona onada, segons indiquen fonts del centre. La tendència també és creixent a l'Hospital Vall d'Hebron, on hi ha 135 pacients ingressats a causa de la covid-19, 31 dels quals en estat crític.

S'ajornen algunes cirurgies no urgents

El coordinador covid-19 del Mar explica que han hagut de reduir activitat no relacionada amb la Covid-19: «En el moment que obrim una planta per a la covid-19 vol dir que estem reduint activitat d'altres especialitats. El personal sanitari l'hem de treure d'algun lloc. S'estan reduint algunes activitats programades, no moltes perquè la lluita de l'hospital és mantenir l'activitat no covid, com vam fer en la segona onada, amb un esforç brutal. Però en el moment que obrim la quarta unitat es notarà més».

«Durant les vacances es fa menys activitat quirúrgica i, aquests dies de Nadal i en vista de l'increment d'ingressos de la setmana passada, algunes cirurgies no urgents s'han diferit», exposa el coordinador covid-19 de Sant Pau. Per la seva banda, l'Hospital Clínic ha hagut de desprogramar de forma puntual algunes operacions, però ara com ara pot mantenir el gruix de l'activitat. A Vall d'Hebron es manté l'activitat ara com ara.

Un perfil de pacient covid més complex

A diferència d'altres anys, els hospitals de moment no estan notant una incidència alta de la grip. Aquesta baixada es pot explicar per les mascaretes i les altres mesures de prevenció del coronavirus, tot i que s'haurà d'analitzar en les properes setmanes l'impacte de les mesures en l'evolució de les altres malalties.

Ara bé, sí que estan arribant pacients amb altres patologies lligades a l'hivern, com pneumònies (no covid-19) o insuficiències cardíaques, entre altres, explica el doctor Horcajada. A més, apunta que estan atenent un perfil de pacient amb covid-19 una mica més complex que fa unes setmanes per la descompensació de patologies de base que es descompensen a l'hivern.


Comentaris

envia el comentari