El passat mes de març, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) compartia una nova eina per descobrir amb quantes persones d'Espanya compartim data de naixement. Ara, des del programa radiofònic de 'Cadena 100', 'Buenos días, Javi i Mar', els locutors han compartit una web, 'Population', per saber quants individus van néixer el mateix dia, mes i any que nosaltres a escala mundial.
A més, aquesta pàgina també comparteix altres dades interessants com la data probable de la teva mort segons el teu país de naixement i segons les dades mundials, quantes persones més grans que tu hi ha al planeta i quantes menors, o quant de temps viuries si haguessis nascut en una altra època. Per descobrir totes aquestes coses, només has d'introduir la teva data de naixement i el teu país natal en aquest web.
Què és 'Population'?
'Population' és un projecte creat amb l'esforç de voluntaris de tot el món amb l'objectiu «d'aconseguir que la demografia humana sigui accessible a un públic més ampli». Des d'aquesta pàgina, destaquen que les «estadístiques demogràfiques són molt importants en el nostre enteniment dels avenços socioeconòmics contemporanis». Per aquest motiu, faciliten l'exploració de les perspectives de vida de les famílies i faciliten a les persones a trobar «el seu lloc en el món d'avui i demà».
Com fan els càlculs?
Per fer els càlculs, aquesta pàgina fa servir les dades demogràfiques oficials produïdes per les Nacions Unides anualment o en cicles de cinc anys. Així, 'Population' «calcula la distribució diària pel món i per a 200 països (amb excepció d'alguns països amb petites poblacions) i usa les projeccions de l'ONU per calcular expectatives de vida per data i lloc de naixement».
L'eina de l'INE
Si només vols saber quantes persones d'Espanya van néixer el mateix dia, mes i any que tu, també pots utilitzar l'eina que va llançar l'INE el passat mes de març. A més dels individus amb els quals comparteixes data de naixement, a partir de les dades del padró, de l'any 1921 fins al 2018, també es pot consultar a la infografia creada per aquest organisme, que descobreix altres dades com el mes en què han nascut més nadons o l'evolució de la natalitat al llarg dels anys en aquest país.
L'1 de gener és el dia que més naixements registra, amb un total de 124, 439, és la jornada que històricament celebra més aniversari a Espanya. El 29 de febrer, d'altra banda, és el dia amb menys naixements, ja que només 25.542 van néixer aquest dia, i un d'ells és l'actual president del Govern, Pedro Sánchez.
Setembre és el mes amb major nombre de naixements i ha aconseguit aquest títol gràcies a les dècades de 1990, 2000 i 2010, amb una mitjana de 1.143 aniversaris al dia. No obstant això, en 1930, 1940 i 1950 els mesos que van registrar més nadons van ser febrer i març. A l'altre costat del rànquing es troba novembre. Tot i que a principis del segle XX l'hivern era l'estació amb més aniversaris, durant els últims anys la tardor ha aconseguit superar-lo i convertir-se en l'estació amb més naixements.
Aquesta eina destaca que, almenys un cop l'any, la disminució progressiva de la natalitat és notícia. A excepció de l'any 2014, des de fa gairebé una dècada els naixements no han deixat de disminuir. Dels últims 35 anys, 2008 és l'any amb major nombre de registres amb gairebé mig milió de nadons. El nombre més gran ho té 1976 amb 648.368, en canvi, el 2018 només van néixer 352.592 nens.
????
— INE España (@es_INE) February 28, 2020
¿Te has preguntado alguna vez cuántas personas cumplen años el mismo día que tú??
¿Te gustaría saber cuál es el mes con más cumpleaños según la década de nacimiento??
¡Descúbrelo con nuestra nueva #InfografiasINE!
¡No te la pierdas!https://t.co/DV2O8G799p#INEpic.twitter.com/K3bQn6MmSC