IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Només set comunitats autònomes compleixen els requisits per desconfinar-se

Una de les condicions per sortir de la quarantena és tenir una ràtio de casos per 100.000 habitants inferior a la mitjana nacional

Passeig de Sant Joan, a Barcelona, plena de gent, 26/04/2020
Cada setmana es revisaran els indicadors de cada província per anar permetent als territoris sortir del confinament. | CatalunyaDiari.cat

La presentació del pla de transició nacional per a la tornada a la normalitat va confirmar el que el govern espanyol ja planejava feia dies, la desescalada asimètrica, és a dir, per regions. El que alguns no preveien és que serà per províncies, i no per comunitats autònomes, de manera que el govern central pretén conservar el control durant un bon temps.

Sigui com sigui, la veritat és que avui dia només 7 comunitats autònomes compleixen amb els 4 requisits que s'estableixen per desconfinar-se: l'evolució dels contagis, les capacitats estratègiques del sistema sanitari, les mesures de protecció col·lectiva a la feina, el comerç i el transport públic, i les dades socioeconòmiques i de mobilitat.

Ara com ara només hi ha un grapat de regions on la ràtio de casos confirmats és menor que la mitjana nacional (88,4), i són Múrcia (1,67), Canàries (11,56), Extremadura (14,61), Andalusia (21,01), Comunitat Valenciana (26,36), Balears (27,84) i Astúries (34,90). Això situa aquests territoris com els més ben preparats per sortir abans de la quarantena.

Les últimes dades ofertes pel ministeri de Sanitat revelen una gran disparitat en l'evolució de l'epidèmia a Espanya que porta al govern a plantejar una sortida esglaonada de la crisi per territoris, encara que alguns critiquen que es tracta d'un estratagema més de l'executiva per retenir durant un bon temps més el comandament de control en la gestió de la crisi.

Però el govern justifica que les dades hi són, i recorda que només hi ha sis comunitats amb menys de 10 hospitalitzacions i vuit que no han notificat ingressos a l'UCI. El pla de l'executiu és que hi hagi 4 fases en la desescalada i com a mínim dues setmanes entre cada fase. Cada setmana es revisaran els indicadors de cada província per anar permetent als territoris sortir del confinament.

Proposen que el criteri sigui per departaments de salut

Però segons les comunitats autònomes, hi ha províncies molt despoblades i dins d'una mateixa província hi ha zones de salut molt afectades i altres en què gairebé no hi ha contagis. Per això les comunitats plantegen que les províncies no són unitats fiables, i alguns proposen que el criteri sigui els departaments de salut.

A la cua de les províncies menys preparades i que tenen tots els números per ser les últimes que sortiran del confinament es troben Castella Lleó, Madrid, Catalunya i Castella-la Manxa, que tenen ràtios entre 168 i 176 casos per 100.000 habitants.

Davant la queixa d'algunes regions que dins d'una mateixa província hi ha excepcions, el president de Govern, Pedro Sánchez, es va obrir a modificacions deixant sempre la darrera paraula al ministeri de Sanitat: «Si una comunitat autònoma, per exemple Catalunya, planteja que la Vall d'Aran, per la singularitat i la seva pròpia idiosincràsia està preparada, i perquè les capacitats sanitàries estratègiques els ho permeten, el ministeri haurà de decidir-ho». Formacions com el PP i Ciutadans també plantegen zones més específiques.


Comentaris

envia el comentari