Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Grup de Misericòrdies al santuari

Misericòrdia i Tecla: quan la festa es reivindica amb nom de dona

Reus i Tarragona, entre d'altres, són ciutats del Camp de Tarragona que compten amb persones que duen el nom de la patrona de la localitat

Imatge de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus
La Mare de Déu de Misericòrdia, patrona de Reus | Laia Solanellas

De noms propis  n’hi ha tants com persones viuen al món. Alguns són molt usuals i d’altres són més minoritaris, però en aquest cas no necessiten cap explicació entre els veïns del municipi on són genuïns. En aquest sentit, són antropònims estretament lligats al patronatge local i al calendari festiu i, malauradament, alguns d’ells a dia d’avui corren el risc de desaparèixer i caure en desús a causa de l’edat longeva de les persones que el porten o els pocs xiquets i xiquetes que se’n diuen.

Per això, les dones de Tarragona o Reus que es diuen  Tecla  o Misericòrdia, respectivament, són un tresor  més del territori que cal preservar, comparable als encants naturals, arquitectònics o gastronòmics de la zona. El seu  nom  llueix una clara  denominació d’origen i està empeltat d’una identitat i d’un sentiment de pertinença comparable als elements patrimonials tangibles del lloc. Avui, a la vigília d’una Santa Tecla atípica i d’una Misericòrdia  excepcional, TarragonaDigital s’endinsa en la història i la tradició d’aquests noms propis tan singulars i característics del nostre territori.

Una nova Cori enmig de la pandèmia a Reus

Si una cosa defineix el sentiment de pertinença a la ciutat de  Reus, aquesta és la Mare de Déu de Misericòrdia  i tota la cosmologia cultural que es vertebra al seu voltant. Així, cada 25 de setembre, la capital del Baix Camp celebra les festes en honor a la patrona amb una bona programació d’actes per a totes les edats i pensats d’una manera transversal, que tenen com a fil conductor la veneració de la imatge al voltant del santuari i l’esclat festiu que protagonitzen els diversos elements del seguici.

Grup de Misericòrdies al santuari
Imatge de la missa del Grup de Misericòrdies d'enguany | Cedida

D’entre els esdeveniments més icònics d’aquests dies, destaca la trobada de dones amb el nom de Misericòrdia i la missa que se celebra des de 1993. A la ciutat hi ha unes 540 dones que porten el nom de la patrona «i fins fa pocs mesos a Reus feia 10 anys que cap nena acabada de néixer rebia el nom» segons la presidenta del Grup Cultural de Misericòrdies de Reus, Misericòrdia Salvadó. Per sort, en plena pandèmia de la Covid-19 aquesta tendència ha canviat, i el passat mes de març va néixer la Cori, una nena amb només sis mesos de gestació que ha hagut d’estar a la incubadora.

Minoria teclera a Tarragona

Pel que fa a  Tarragona, existeix un contrast important entre la devoció popular explosiva que viu la ciutat per Santa Tecla, cada mes de setembre, i l'onomàstica local. En aquest sentit, només 34 dones  tarragonines porten el nom de la patrona romana, una xifra que contrasta clarament en una població de 137.682 habitants.

Davant d'aquest fet, sembla que l'exalcalde socialista Josep Fèlix Ballesteros i la consellera responsable del  Club dels Tarraconins, Ivana Martínez, fa uns anys van tindre la motivació d’ impulsar una iniciativa singular amb la voluntat de recuperar el nom tecler. Així, per Pasqua, el consistori municipal organitza una recepció a les xiquetes que es diuen Tecla, des dels 7 mesos als 13 anys d’edat, i lliura les tradicionals mones de xocolata, ja que el batlle les té apadrinades d’una manera simbòlica.

Les Tecles de Tarragona amb la mona de Pasqua
Tarragona cada any lliura la mona de Pasqua a les nenes que es diuen Tecla | Cedida